Η υποπαραλλαγή BA.5 της «Όμικρον» εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 77.9% των κυκλοφορούντων παραλλαγών του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την εβδομάδα που έληξε τη 16η Ιουλίου, σύμφωνα με τα CDC.
Η BA.5, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη στην αποφυγή της ανοσολογικής προστασίας που παρέχεται είτε με εμβολιασμό είτε πρωτύτερη μόλυνση, έχει οδηγήσει σε «ξέσπασμα» νέων λοιμώξεων, παγκοσμίως.
Η υποπαραλλαγή BA.4 της «Όμικρον» εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 12,8% των κυκλοφορούντων παραλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή υγείας έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές εμβολίων να στοχεύσουν αυτές τις παραλλαγές, εν όψει μίας πιθανής αναμνηστικής δόσης το φθινόπωρο.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών προτρέπουν, επίσης, τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα τούς εμποδίσει να λάβουν έναν άλλο «δισθενή» ενισχυτή, σχεδιασμένο να αποκρούει την «Όμικρον».
Παράλληλα, η πόλη της Σανγκάης εντόπισε ένα κρούσμα της BA.5, σύμφωνα με αξιωματούχο σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της παραλλαγής.
Κινητές μονάδες στη Νέα Υόρκη χορηγούν αμέσως θεραπεία σε όσους βρεθούν θετικοί
Στη Νέα Υόρκη, οι ιατροί προσφέρουν αμέσως και χωρίς κόστος το αντιικό φάρμακο, Paxlovid, σε όλους όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
Το νέο πρόγραμμα “Test to Treat” αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών «κυμάτων» κρουσμάτων.
Οι υγειονομικές αρχές στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης των Νεοϋορκέζων –που ενδεχομένως δε γνωρίζουν την εν λόγω θεραπεία ή δε διαθέτουν ασφάλιση– σε αντιικά φάρμακα.
Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Ανταμς, διεγνώσθη θετικός στον ιό τον Απρίλιο και τόνισε ότι η νόσησή του ήταν ήπια, εν μέρει επειδή έλαβε το Paxlovid.
Η θεραπεία της Pfizer μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης για ασθενείς υψηλού κινδύνου, εάν τη λάβουν έγκαιρα, σύμφωνα με τα –έως τώρα– δεδομένα.
Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ στις 30/06, η Pfizer ενημέρωσε ότι έχει υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση της θεραπείας.
«Παρέχοντας φάρμακα που σώζουν ζωές σε Νεοϋορκέζους, μόλις λίγα λεπτά αφότου διαγνωσθούν θετικοί, καταφέρνουμε για άλλη μία φορά να προσφέρουμε φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη, το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο Δήμαρχος.