Συνάντηση Γ. Πατούλη - Θ.Πλεύρη με αντικείμενο το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027
Οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας στο πλέγμα των πολιτικών και δράσεων που αφορούν στην καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής και στον προσυμπτωματικό έλεγχο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, τόσο στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόληψη, όσο και στη στοχευμένη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Πλεύρη για το πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας που εφαρμόζεται μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ και σημείωσε ότι στόχος είναι η επέκτασή του και στους 66 Δήμους της Αττικής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνηθεί το πλαίσιο συνεργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια μέσα και απόι τη διασυνδεσιμότητα των ΚΕΠ Υγείας και των ΤΟΜΥ.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει έτοιμο μηχανισμό και σε συνεργασία με τον Υπ. Υγείας μπορεί να επεκτείνει την εφαρμογή του, στο σύνολο των 66 δήμων, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της πρωτοβάθμια υγείας. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Διοίκηση μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση των υγειονομικών δομών και στην στοχευμένη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία, Περιφέρεια και Υπουργείο να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας που έχει πλέον ωριμάσει, προς όφελος της υγείας των πολιτών».
Ο Περιφερειάρχης εξειδίκευσε στον Υπουργό υγείας το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με εξοπλισμό, νέα κτίρια, κλινικές και τμήματα, τη δημιουργία νέων κέντρων Υγείας, αστικού τύπου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη πρόθεση της Περιφέρειας να εξασφαλιστούν πόροι μέσω του ΠΕΠ Αττικής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο για τη δημιουργία δομής υγείας στην Ανατολική Αττική. «Πρόκειται για πάγιο αίτημα των πολιτών και των τοπικών αρχών της περιοχής. Η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου έχει τη βούληση να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας. Για να γίνει αυτό συμφωνήθηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να μπορούν ξενοδοχειακές μονάδες να αναπτύσσουν κατάλληλές δομές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι μέσα από μια τέτοια νέα αναπτυξιακή προοπτική θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και θα δοθεί η ευκαιρία επαναπατρισμού σε γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο εξωτερικό.
Ο Γ. Πατούλης με την ιδιότητα και του Προέδρου του ΙΣΑ αναφέρθηκε και σε ζητήματα πρωτοβάθμιας υγείας και στο καθοριστικό ρόλο της σε επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίσης τόνισε ότι απαιτείται ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με την πρόσληψη προσωπικού, ενώ ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί σταδιακή απομείωση του clowback που πληρώνουν οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς αυτό τις οδηγεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον.