ΔΕΗ: Έκρηξη των EBITDA στα 904 εκατ. εκτιμά η AXIA για το α’ εξάμηνο 2024

03/08/2024, 14:03

Κερδοφορία υψηλής τάσης… για τη ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του έτους βλέπει η AXIA.

Η ελληνικός χρηματοοικονομικός οίκος ενόψει των ανακοινώσεων από τη ΔΕΗ των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 κάνει λόγο «για ένα ισχυρό πακέτο αποτελεσμάτων με τη συνέχιση δημιουργίας ισχυρών κερδών που προέρχεται από τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και το ολοκληρωμένο ανθεκτικό μοντέλο λειτουργίας του ομίλου.»

Στα 105 εκατ. οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» για το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Η ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της AXIA, ο όμιλος της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο θα ανακοινώσει πρόσθετα κέρδη από τις δραστηριότητες του στη Ρουμανία, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ενσωματώνονται για πρώτη φορά και οι επιδόσεις της αλυσίδας λιανικής πώλησης «Κωτσόβολος».

Οι προβλέψεις του χρηματοοικονομικού οίκου για τη ΔΕΗ δείχνουν προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στα 904,5 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο.

Είναι αυξημένα κατά 53,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας θα διαμορφωθούν στα 111,1 εκατ. ευρώ από 175,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η AXIA εκτιμά αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία προέρχονται από την υψηλότερη κερδοφορία στη Ρουμανία αλλά και από τα κοινά σχήματα όπου συμμετέχει η ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την πώληση των ποσοτήτων ενέργειας με διμερή συμβόλαια (PPAs).

Οι πωλήσεις
Η AXIA στο report για τη ΔΕΗ εκτιμά υψηλότερες κατά 9% πωλήσεις, οι οποίες ανεβαίνουν στα 3,9 δισ. ευρώ.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» θα συνεισφέρουν στο σύνολο με 105 εκατ. ευρώ.

Το κόστος
Η AXIA προβλέπει για το πρώτο εξάμηνο του έτους το κόστος καυσίμων της ΔΕΗ να είναι υψηλότερο 5% σε ετήσια βάση και να κλείνει στα 681,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα υγρά καύσιμα είναι μειωμένα κατά 1,9% σε ετήσια βάση, αλλά το φυσικό αέριο είναι αυξημένο κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι.

Οι δαπάνες CO2 θα είναι κατά 6,8% χαμηλότερες, στα 367,6 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της μειωμένης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Τέλος οι αναλυτές εκτιμούν αυξημένο δανεισμό στα 3,8 δισ. ευρώ λόγω των αναγκών για μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτεί το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ.