Προεκλογική «ψήφος εμπιστοσύνης» στο Χρηματιστήριο – «Η καλύτερη αγορά στον κόσμο» διαπιστώνει ο Πρεμ Γουάτσα!
Τα εύσημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «απονέμουν» δύο ιδιαίτερης βαρύτητας παράγοντες του διεθνούς επενδυτικού γίγνεσθαι, δίνοντας το στίγμα!
Γράφει ο Βασίλης Κατσαρός
Τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «απονέμουν» δύο ιδιαίτερης βαρύτητας παράγοντες του διεθνούς επενδυτικού γίγνεσθαι.
Ο Πρεμ Γουάτσα ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings από του βήματος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφερόμενος στην «καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου», χωρίς – είναι αλήθεια – να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις με ποια βάση εκκίνησης γίνεται αυτή η εκτίμηση.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις ελληνικές τράπεζες , εκτιμώντας τις θετικές προοπτικές τους με ένα σαφές και καλά δομημένο σκεπτικό.
Ίσως τα παραπάνω να μην εκπλήττουν όσους παρακολουθούν την ΑΧΙΑNEWS και το RADAR: Εδώ και πολλούς μήνες επιμένουμε – ίσως και κόντρα στο ρεύμα – πως οι ελληνικές τράπεζες , έχουν πλέον όλες τις προϋποθέσεις να υπεραποδώσουν σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης , αλλά και με τους μέσους όρους του τραπεζικού κλάδου διεθνώς για σειρά λόγων που επισημαίνονται σήμερα από τις εκτιμήσεις πολλών διεθνών οίκων.
Οι νέες εκτιμήσεις προσλαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα , στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.
Αν και η χώρα οδηγείται στις κάλπες σε συνθήκες που δεν θεωρούνται ιδανικές τόσο για το διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και για την κατανόηση των προγραμμάτων των κομμάτων από τους ψηφοφόρους, η εκτίμηση είναι κοινή: Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέους , απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού να κάνουν το βήμα προς την επόμενη μέρα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Πρεμ Γουάτσα στο Φόρουμ των Δελφών: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες κι έχει μπει σε έναν άρτιο κύκλο ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι για τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια οι προοπτικές είναι καλές αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και φιλική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
«Η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή και έρχεται από πολύ χαμηλή βάση, γι’ αυτό είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της Fairfax επισήμανε ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική για την Ελλάδα κι εκτίμησε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα μπορεί να την κατακτήσει.
Σημείωσε πως η χώρα έχει καλή οικονομική θέση, το χρέος μειώθηκε και η κυβέρνηση διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.
Η S&P έκανε λόγο για το καλύτερο προφίλ χρέους στην Ευρώπη, ενώ το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μικρό.
Παράλληλα τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, ενώ ειδικά για τη Eurobank, στην οποία έχει επενδύσει, ανέφερε πως πέρυσι είχε κερδοφορία ενός δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Δεν σκέφτομαι να πουλήσουμε ούτε μια μετοχή της Eurobank, πιστεύω ότι θα έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Θα παραμείνουμε στην Ελλάδα για καιρό» είπε.
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, ωστόσο τα ισχυρά στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.
Χθες ανακοινώθηκαν και οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την Goldman Sacks, καταγράφοντας τους λόγους των νέων αναβαθμίσεων.
Ο διεθνής οίκος επαναλαμβάνει τις συστάσεις «αγορά» στην Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha και παραμένει «ουδέτερη» στη Eurobank.
Βλέπει 26% κατά μέσο όρο ανοδικό περιθώριο για και επισημαίνει έναν αριθμό θετικών καταλυτών που περιλαμβάνουν:
(1) μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης τη Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023,
(2) περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων (είναι περίπου 8% μπροστά από δημοσκόπηση του Reuters για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 2023-24) και
(3) περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα.
Οι τιμές -στόχοι
• Alpha bank : Τιμή – στόχος 1,7 ευρώ από 1,6 ευρώ
• Eurobank: Τιμή στόχος 1,55 ευρώ από 1,4 ευρώ
• Εθνική: Τιμή στόχος 6,2 ευρώ από 5,4 ευρώ
• Πειραιώς: Τιμή στόχος 2,75 ευρώ από 2,2 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς του 1ου τριμήνου του 2023, αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να επιδείξουν θετική δυναμική ROTE και CET1, την οποία μοντελοποιούμε με μέσο όρο περίπου 12% και 14% αντίστοιχα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά .
Οι λόγοι της θετικής αντιμετώπισης των τραπεζών πολλοί. Όπως αναφέρεται την έκθεση των αναλυτών του διεθνούς οίκου :
Αναμένουμε σταδιακά υψηλότερα επιτόκια και η αργή μετάβαση των τρεχουσών καταθέσεων σε προθεσμιακές θα υποστηρίξει κατά περίπου 70 μονάδες βάσης στην επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2023.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων μας για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024, υπολογίζουμε αντίστροφη πορεία κατά περίπου 30 μονάδες βάσης στο NIM των ελληνικών τραπεζών την επόμενη χρονιά.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας στην Ευρωζώνη, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% μέσο όρο για την κάλυψη στην ΕΕ) και μέσο δείκτη L/D 0,7x (έναντι 0,9x για την κάλυψη στην ΕΕ).
Οι ελληνικές τράπεζες τείνουν να έχουν υψηλότερη έκθεση σε δάνεια που εξασφαλίζονται από το εμπορικό real estate (CRE) από μια μέση ευρωπαϊκή τράπεζα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 15% των ελληνικών δανείων (έναντι 9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ).
Σημειώνουμε ότι τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις CRE καλύπτονται κατά περίπου 41% με προβλέψεις που τα προστατεύουν από τους κινδύνους απομείωσης.
Είναι σημαντικό, σε αντίθεση με την ευρύτερη Ευρώπη, όπου οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις τον τελευταίο καιρό, οι τιμές του real estate στην Ελλάδα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές το περασμένο έτος.
Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες CET1 το 2022 κατά 1,8 μ.β. σε περίπου 13,7% και η καθοδήγησή τους συνεπάγεται περαιτέρω βελτίωση κατά 1,0-1,5 μ.β. το 2023 και 2,5-3,5 μ.β. έως το 2025.
Τέλος, όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022.
Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να πέφτει το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%, επισημαίνει η Goldman Sachs.