Χρηματιστήριο: Κεφάλαια 5,3 δισ. σε 6 μήνες σε εισηγμένες εταιρείες

03/07/2021, 06:48
Χρηματιστήριο: Κεφάλαια 5,3 δισ. σε 6 μήνες σε εισηγμένες εταιρείες

Πρωτοφανής εισροή κεφαλαίων 5,3 δις. σε 6 μήνες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και ομολόγων σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, ανοίγουν δρόμο για άνοδο των τιμών των μετοχών στο Β' εξάμηνο. Το διεθνές κλίμα, αν βγάλουμε έξω την παράμετρο "κορωνοιός" ευνοεί, καθώς επενδυτικοί οίκοι όπως η Citigroup και η UBS προειδοποιούν τους επενδυτές για  υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ δεδομένου ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη

H ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με βάση τους όρους που η ίδια είχε θέσει κλείνει ένα κύκλο συνολικής χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Προηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς με αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισ. ευρώ, μια ομολογιακή έκδοση 600 εκατ. ευρώ ενω η ίδια τράπεζα προχώρησε και σε κινήσεις ενίσχυσης του εσωτερικού κεφαλαίου, ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είχαν προηγηθεί οι ομολογιακές εκδόσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η καθεμιά για Alpha bank και Eurobank.

Εαν συνυπολογιστούν τα ευρωομόλογα της Μυτιληναίος ( 500 εκατ. ευρώ ), της ΔΕΗ ( 725 εκατ. ευρώ ), αλλά και τα ομόλογα της Μοτορ Οίλ – Costamare τότε τα συνολικά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο ή σε ελληνικές εταιρείες ανέρχονται συνολικά σε 5,3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε ένα διάστημα έξι μηνών. Βεβαίως, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι, αυτά τα κεφάλαια έχουν στόχο το επόμενο εξάμηνο. Διότι τα αναμενόμενα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ευρώπη απο τις ΗΠΑ θα είναι πολύ υψηλότερα, όπως θα δούμε.

Χρηματοδοτείται η ελληνική οικονομία - Αναλαμβάνουν το ρίσκο

Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις χρηματοδούνται πλήρως και σε οτι αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις τα επιτόκια κρίνονται ικανοποιητικά ακόμα και στις εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης. Στο χρηματιστήριο, οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται και πιθανότατα οι τραπεζικές διοικήσεις να έχουν μετανιώσει για το γεγονός ότι έδωσαν υψηλές προμήθειες ( 4-5% ) σε σύγκριση με τα ποσά που τελικά άντλησαν. Όμως, η επόμενη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα είναι ενιαία πλέον και αυτό που απομένει είναι το επόμενο δωδεκάμηνο – δεκαοκτάμηνο να δημιουργηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ελλάδα θα αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αρκετοί απο τους επενδυτές των τωρινών τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και παλιότεροι επενδυτές έχουν ως ορόσημο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εαν, όμως, η ελληνική οικονομία ανακάμψει με γρηγορότερους ρυθμούς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως αναμένεται, τότε η σημερινή βαλτωμένη εικόνα θα αλλάξει άρδην.

Η τελευταία έκθεση της Bank of America

Σε νέα της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, η Bank of America αναβαθμίζει την σύσταση της σε Buy για την Alpha Bank διατηρώντας θετικές συστάσεις για Eurobank και Εθνική, αλλά και το Underperform για την Πειραιώς.

Ειδικά για την Alpha Bank, η BofA θέτει ως νέα τιμή-στόχο τα Ευρώ 1,45, με περιθώριο ανόδου (upside) 39%.

Κατά την άποψη της BofA, η Alpha Bank παρουσίασε ένα καλά δομημένο Στρατηγικό Σχέδιο, συνδυάζοντας τη δημιουργία εσόδων με μείωση του κόστους και πρωτοβουλίες για τη μείωση των κινδύνων. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας ισοσκελίζει την μείωση των ΜΕΑ. Η Alpha Bank μόλις ολοκλήρωσε το Project Galaxy, συναλλαγή- ορόσημο για τη μείωση των ΜΕΑ, ενώ το νέο Στρατηγικό της Σχέδιο συμπεριλαμβάνει και νέες συναλλαγές, ύψους Ευρώ 8,1δισ.

Η BofA πιστεύει ότι η Alpha Bank βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της κερδοφορίας της με ένα συνδυασμό απομείωσης κινδύνου και αύξησης δανείων. Η BofA έχει λάβει υπ’ όψιν τη σημαντική μείωση κόστους που αναμένει η Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά υποθέτει μία διαφορετική πορεία στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω πίεσης από τα επιτοκιακά περιθώρια και τις πωλήσεις των ΜΕΑ. Ο επενδυτικός οίκος επίσης αναμένει ότι η Alpha Bank θα επανεκκινήσει την πληρωμή μερίσματος στους Μετόχους της, από το 2024.

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας αναμένουν οι οικονομολόγοι της BofA, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% το 2021, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ. Το α’ τρίμηνο εξέπληξε θετικά με την τριμηνιαία αύξηση στο 4,4%. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς επέτρεψε το άνοιγμα της οικονομίας την άνοιξη και την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Για το 2022, αναμένεται ανάπτυξη 3,8%, συμπεριλαμβανομένου του θετικού αντικτύπου από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Η πρώτη δόση από το RRF αναμένεται ήδη από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA, oι τράπεζες θα υποστηρίξουν, ενώ παράλληλα θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη που αναμένεται. Η επανεκκίνηση της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι καίριας σημασίας για την επενδυτική προοπτική των τραπεζών, καθώς στόχος είναι η μόχλευση δανείων που θα προέλθουν από το RRF μέσω των τραπεζών για τη δανειακή συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Το 2023, η BofA αναμένει ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα είναι 2,1%, πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας.

Η απομόχλευση των τραπεζών χρειάζεται την ανάπτυξη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει μείωση των ΜΕΑ από Ευρώ 108 δισ. το 2015 σε Ευρώ 53 δισ. το α’ τρίμηνο 2021, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» στο τέλος του 2019 επιτάχυνε τις πωλήσεις των ΜΕΑ. Η ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις απέτρεψαν τη δημιουργία νέων ΜΕΑ το 2020, παρά την καθίζηση του ΑΕΠ. Παρ’ ό,τι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το αρνητικό αντίκτυπο από τα μορατόρια ενδέχεται να είναι χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων και η δημιουργία νέων ΜΕΑ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της BofA, η μείωση των ΜΕΑ δεν θα φέρει από μόνη της καλύτερη κερδοφορία, καθώς οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζονται από την απώλεια τόκων. Παράλληλα, η BofA βλέπει 5 «κανάλια» που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών:

  • Η συγχρηματοδότηση δανείων του RRF, όπου με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα δημιουργηθεί ζήτηση για Ευρώ 13-14δισ. από τραπεζικά δάνεια.
  • Τα Ευρώ 18 δισ. επιδοτήσεων τoυ RRF και πάλι με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα απαιτήσουν Ευρώ 4 δισ. τραπεζικών δανείων.
  • Το πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο του RRF, με την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει, θα παράξει επιπλέον δάνεια ύψους Ευρώ 15 δισ.
  • Τα senior notes από τις τιτλοποιήσεις δανείων.
  • Η επαναγορά προβληματικών δανείων που έχουν εξυγιανθεί.