Χ.Α: Αβεβαιότητα,και τράπεζες οδήγησαν σε πτώση 1,01%
Στις 905,55 μονάδες έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 1,01% πιό κάτω από το κλείσιμο της Πέμπτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 89,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,08%, στις 2.192,16 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με πτώση 0,52% στις 1.416,50 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 569,66 μονάδες.
Σε επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,68%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 5,07%.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν η Εθνική και τα Ελληνικά Πετρέλαια βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες 3,27% και 3,20% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με πτώση άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Motor Oil.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Μυτιληναίος, Eurobank, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Φουρλής, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Ελλάκτωρ, με την Aegean να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +2,26%.
Η αβεβαιότητα και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών - πέραν των πακέτων_ ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, που οδήγησαν στο να χάσει ο Γενικός δείκτης και τη στήριξη του επιπέδου των 910 μονάδων.
Αρνητική επίδραση στην γενική εικόνα της αγοράς, αυτή την εβδομάδα είχε τραπεζικός κλάδος, με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει πτώση 5% στο πενθήμερο. Άλλωστε, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς ο κλάδος θα πρέπει να διαχειριστεί την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank πρόκειται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και να διαρκέσει περίπου 2-3 μέρες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αδυναμία της ελληνικής αγοράς να πραγματοποιήσει ένα μικρό άλμα προς τα εμπρός οφείλεται και στις εξελίξεις της παγκόσμας οικονομίας και κυρίως στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπου έχει επηρεάσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο.