Τι παίζει με κατασκευές και τράπεζες: Oι ανατροπές, οι νέοι παίκτες και τα σενάρια
Έχουμε εισέλθει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τροχιά πολύ σοβαρών εξελίξεων σε δύο από τους πιο κρίσιμους τομείς της οικονομίας: Στις κατασκευές και στις τράπεζες! Η εμφάνιση των Ολλανδών μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η πρότασή τους να αποκτήσουν το ποσοστό Μπόμπολα στον Ελλάκτορα ανατρέπει τα δεδομένα και δρομολογεί εξελίξεις. Και τούτο διότι τον τελευταίο καιρό πολλοί ήταν εκείνοι που επιδίωκαν ή αποσκοπούσαν με κάθε τρόπο να διαλυθεί ο Άκτορας και να μειωθούν οι παίκτες και ο ανταγωνισμός στο εργοληπτικό αντικείμενο. Αυτή την ώρα ωστόσο έρχεται η παρέμβαση των Ολλανδών η οποία ισχυροποιεί τη θέση του Ελλάκτορα και αναμφίβολα θα προκαλέσει παρενέργειες σε όλο το κομμάτι των μεγάλων έργων και της ενέργειας. Καθώς είναι προφανές ότι οι Ολλανδοί πέραν του στενού εργοληπτικού αντικειμένου που έχει ο Άκτορας έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν κρυμμένες υπεραξίες τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων όσο και στον τομέα της ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα τα δεδομένα στις κατασκευές ανατρέπονται και αν τελικά οι Ολλανδοί μετά τους 6 μήνες περιθώριο που έχουν δώσει αποφασίσουν να τοποθετηθούν στον Ελλάκτορα οριστικά θα τους προσδώσουν μεγάλη δυναμική και θα οδηγήσουν σε αναδιανομή του χάρτη των κατασκευών. Και αυτό γιατί διαθέτουν ατελείωτη ρευστότητα ενώ σήμερα τούτη την ώρα ως πολύ εύρρωστοι οικονομικά και και σε επίπεδο ρευστότητας εμφανίζονται μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος.
Καθοριστικό το επόμενο διάστημα
Σε κάθε περίπτωση για τις εξελίξεις στις κατασκευές το επόμενο δεκαήμερο είναι καθοριστικό. Και αυτό γιατί πρόκειται για το διάστημα των διαβουλεύσεων μεταξύ Άκτορα και Άβαξ σχετικά με το Μετρό της Αθήνας. Είναι το δεκαήμερο που θα κριθούν όλα, εάν δηλαδή οι δύο μεγάλοι όμιλοι, που σε κατ’ αρχήν επίπεδο τα έχουν βρει, θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τους. Θυμίζω ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα σε ποίου το όνομα θα καταχυρωθεί το έργο του 1,8 δισ. αλλά και τι εγγυήσεις θα υπάρξουν προς την κάθε πλευρά ώστε να αισθάνεται και να είναι διασφαλισμένη. Παρά την πρόθεση και από τις δύο πλευρές όλα είναι ανοιχτά καθώς υπάρχουν δυνάμεις εργοληπτικές πολύ ισχυρές οι οποίες θέλουν να δυναμιτίσουν τον διαγωνισμό, να τον οδηγήσουν σε ακύρωση και επαναδημοπράτηση. Εκτός κι αν τα έχουν βρει στο παρασκήνιο μεταξύ τους και οι μέσα και οι έξω στο έργο, οπότε κάτι τέτοιο συνιστά μια νέα πραγματικότητα.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες
Την ίδια ώρα το ζήτημα του τραπεζικού συστήματος ξαναμπαίνει στο τραπέζι λόγω κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις θέλουν τις τράπεζες να είναι αντιμέτωπες με μια νέα γενιά κόκκινων δανείων ύψους 9-10 δισ. λόγω της πανδημίας. Στον βαθμό που η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί σε συνδυασμό με τα αντικειμενικά προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κεφαλειακής επάρκειας από το 2021 και μετά. Αυτή την ώρα υπάρχει ο Ηρακλής στον οποίο έχουν ενταχθεί ήδη τρεις τράπεζες και παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος προωθεί το πρότζεκτ της badbank παρά το γεγονός ότι στην ίδρυσή της αντιδρούν σχεδόν όλοι οι τραπεζίτες. Η ύπαρξη μιας badbank μπορεί τελικά να εξεταστεί και να είναι χρήσιμη. Το θέμα είναι ότι επικοινωνιακά η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προωθήσει το ζήτημα εν κρυπτώ και με λάθος τρόπο επικοινωνιακά. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που έχει ήδη ανατεθεί σε τρεις οίκους για τη σύσταση και τη λειτουργία της είναι καλό ότι μπορεί να είναι από τώρα έτοιμη για όταν και εάν χρειαστεί.
Τα coco’s της Πειραιώς
Το μείζον ζήτημα που απασχολεί αυτή την ώρα το τραπεζικό σύστημα σχετίζεται με τα coco’s της Πειραιώς και την πληρωμή τους στο Ελληνικό Δημόσιο. Η διοίκηση Μεγάλου σε μία πολύ σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας προσπαθεί και μεθοδεύει να πληρώσει προς το Δημόσιο μόνο τους τόκους και να μεταβιβαστεί όλη η πληρωμή μετά από δύο χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες η κυβέρνηση θα όφειλε να το δεχτεί και για το καλό της τράπεζας, αλλά και για το καλό του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο μέσα από διάφορα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα εκφράζεται μία υποτιθέμενη δυσαρέσκεια προς την διοίκηση τη τράπεζας για λόγους ασαφείς. Υπό αυτό το πρίσμα ακούγεται ως φήμη στην πιάτσα ότι μπορεί η κυβέρνηση να μη θέλει να βοηθήσει τη διοίκηση της Πειραιώς, κάτι που μεταφράζεται σε μετατροπή των coco’s σε μετοχές και έλεγχο του Δημοσίου.
Αναταράξεις στο σύστημα
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, το οποίο είναι απευκταίο και θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε δύο εκδομές: Να σπάσει η Πειραιώς στα δύο και το κακό κομμάτι να περάσει στην badbank, και το καλό κομμάτι είτε στην Alpha Bank το οποίο θα ήθελε η Τράπεζα της Ελλάδας είτε στην Εθνική Τράπεζα που φέρεται να επιθυμεί η κυβέρνηση. Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν σενάρια που πιθανόν πλέκονται στα μυαλά κάποιων και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της διοίκησης Μεγάλου! Είναι δυνατόν να τολμήσει κάτι τέτοιο;