Το 3μηνο φωτιά: Ανασχηματισμός, Ελληνοτουρκικά, τουρισμός, υγειονομική κρίση, Ταμείο Ανάκαμψης!
Πέραν πάσης αμφιβολίας η χώρα αλλά και η κυβέρνηση εισέρχονται σε ένα καυτό τρίμηνο. Τρεις μήνες φωτιά που βρίσκονται μπροστά μας και οι οποίοι εν πολλοίς θα καθορίσουν την έκβαση όλων των κρίσιμων ζητημάτων από τα γεωπολιτικά και διπλωματικά έως τα αναπτυξιακά και την πορεία της οικονομίας. Και τούτο διότι τα ανοιχτά ζητήματα τόσο στις εξωτερικές σχέσεις όσο και στο εσωτερικό προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια, ενώ η επιτυχής αντιμετώπισή τους σίγουρα θα προκαλέσει θετικές παρενέργειες στην πορεία της οικονομίας στους βασικούς δείκτες και θα δρομολογήσει την ανάκαμψη.
- Ελληνοτουρκικά: Ως μείζον ζήτημα εγείρεται την ώρα τούτη η επιθετικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και η συμφωνία με τη Λιβύη προκαλεί αναταράξεις στον καθορισμό των ΑΟΖ στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, και ο προβληματισμός για το επόμενο τρίμηνο εδράζεται στο ενδεχόμενο να υπάρξει προβοκατόρικη ενέργεια νότια της Κρήτης.
- Ευρωπαϊκά: Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ζητημάτων κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η σύσταση του ταμείου ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα έχει να διαχειριστεί τα επόμενα έξι χρόνια 60 δισ. τα οποία θα πηγάζουν από το αναπτυξιακό ταμείο αλλά και από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το μείζον ζήτημα την ώρα τούτη είναι πόσο θα καθυστερήσει η σύσταση του ταμείου ανάπτυξης, οι ποϋποθέσεις που υφίστανται για την ένταξή μας σε αυτό αλλά και τι αντοχές θα επιδείξει μέχρι τότε η ελληνική οικονομία.
- Εσωτερικά: Πέραν, όμως, των εξωτερικών και ευρωπαϊκών θεμάτων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, τα εσωτερικά ζητήματα διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Α) Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπισή της ουσιαστικά θα δρομολογήσουν τις όποιες επιπτώσεις. Το ζήτημα, σε απλά λόγια, είναι κατά πόσο το άνοιγμα των συνόρων και η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα προκαλέσουν νέα επιδείνωση της πανδημίας με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην ελληνική οικονομία. Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης απαιτεί λεπτούς και σοβαρούς χειρισμούς διότι υπάρχει ο κίνδυνος η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στη μέχρι τώρα διαχείρισή της να γυρίσει μπούμερανγκ. Β) Η έκβαση του τουρισμού επίσης θα σηματοδοτήσει εξελίξεις. Και τούτο διότι τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Έχει επομένως μεγάλη σημασία να διαπιστωθεί στην πράξη τι ποσοστό των τουριστών της περασμένης χρονιάς, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε έσοδα, θα επανακάμψουν. Εάν, για παράδειγμα, έχουμε φέτος το 40% του τουρισμού που είχαμε πέρσι η κατάσταση μπορεί να είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμη. Γ) Ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός σε αυτή τη χρονική συγκυρία, και με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κυβερνητικού επιτελείου. Τα πρόσωπα παίζουν κομβικό ρόλο. Ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα έρθουν, ποιοι θα μετακινηθούν. Διότι ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από τον ανασχηματισμό θα δώσει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση. Και είναι προφανές ότι όλα τα ανωτέρω στο σύνολό τους θα έχουν επίπτωση στην πραγματική οικονομία και στην πορεία της χώρας. Και πέραν αυτών, σε εποχές μεγάλης κρίσης είναι απαραίτητες και απαιτούνται οι πρωτοβουλίες των ηγετών. Τις αναμένουμε…