Μερεμέτια εντυπωσιασμού: Το πυροτέχνημα των 31 σοφών και η σκληρή πραγματικότητα!
Είναι πράγματι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνειδητοποιεί και αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης που απορρέει από την πανδημία του κορωνοϊού και αντιδρά συνολικά και όχι επιφανειακά, θέτοντας στο περιθώριο εθνικές ή προσωπικές αγκυλώσεις και εμμονές. Για παράδειγμα η στάση της Μέρκελ, του Σόιμπλε αλλά και του συνδέσμου των βιομηχάνων έρχεται να καταδείξει την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας που διέπει ακόμη και τους πιο σκληρούς και άτεγκτους αντιπροσώπους της απαρέγκλιτης οικονομικής πολιτικής και της σφιχτής νομισματικής και δημοσιονομικής διαχείρισης.
- Πακέτο μαμούθ 50 δισ.
Υπό το πρίσμα τούτο στην Ελλάδα τού πολύ υψηλού χρέους, της καλπάζουσας ανεργίας και της μεγαλύτερης ύφεσης στην Ευρωζώνη βάσει των επίσημων κοινοτικών προβλέψεων, αναλογεί ένα πακέτο μαμούθ της τάξης των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο μαζί με το ΕΣΠΑ θα φθάσει την επταετία 2021-27 τα 50 δισ.!!! Ευκαιρία και πρόκληση συνάμα! Στοίχημα εθνικό για την κυβέρνηση, τους φορείς, τα πολιτικά κόμματα.
- Τα πρόσωπα
Το ζήτημα, ωστόσο, που εγείρεται είναι ποιοι θα διαχειριστούν το εθνικό αυτό στοίχημα, ποια πρόσωπα θα κληθούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, πώς θα γίνει η διάχυση δίκαια και αντικειμενικά αλλά και πώς θα προστατευτούν το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες από λαμόγια, νταραβεριτζήδες, μεσάζοντες, κομματάρχες, ενδιάμεσους επικοινωνιολόγους της αρπαχτής, συμβούλους, νομικά γραφεία, ξεφτισμένους τραπεζίτες, τελειωμένους εργολάβους, δήθεν θεσμικούς παράγοντες που ανακατεύουν την κουτάλα, αλλά και άλλους πολλούς!
- Κατευθύνσεις δίνει η Ε.Ε. - Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ξέρει και έχει πρόγραμμα
Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο γνωρίζει αλλά και προδιαγράφει ξεκάθαρα τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καμμία γκρίζα ζώνη.
Υποτίθεται ακόμη ότι η Ν.Δ. ήρθε πριν έναν χρόνο στην κυβέρνηση γνωρίζοντας σε βάθος και έχοντας μελετήσει τα προβλήματα της οικονομίας για τα οποία είχε εκπονήσει πρόγραμμα.
Υπήρχε υποτίθεται κεντρικός σχεδιασμός αλλά και πρόσωπα που θα έδιναν τις κατευθύνσεις, θα έλεγχαν την αποτελεσματικότητα…
Και πέραν αυτών όμως, υποτίθεται ότι η νέα κυβέρνηση μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων γνώριζε τα αδύναμα σημεία, είχε μελετήσει σε βάθος τα προβλήματα και είχε μορφοποιήσει εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο θα έβγαζε τη χώρα μπροστά !
- Τι θα κάνουν, αλήθεια, οι 31 σοφοί;
Υπό αυτή την οπτική γωνία φαντάζει στην κυριολεξία ως πυροτέχνημα η εξαγγελία της Επιτροπής των 31 «σοφών»! Ποιος ο ρόλος τους; Ποια η παρεμβατικότητά τους στο σύστημα και στις δομές; Τι θα υποδείξουν; Τις κατευθύνσεις; Μα τις υποδεικνύει η Ε.Ε.! Τι θα κάνουν; Θα ελέγξουν; Θα αναθέσουν; Θα διαμορφώσουν δομές, μηχανισμούς και υποδομές; Και ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που ο καθένας εξ αυτών έχει από τρεις δουλειές και όλοι συνεργάζονται με φορείς, εταιρίες, ιδρύματα, ελεγκτικές εταιρίες, τράπεζες, funds!!! Και κάποιοι εξ αυτών φέρουν μεγάλη ευθύνη συμμετέχοντας ενεργά στην καταστροφή του τόπου, όντες μέλη τραπεζών σε κρίσιμες για τη χώρα περιόδους!
- Φούσκες …
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μερεμέτια εντυπωσιασμού! Φούσκες παλαιάς κοπής που δεν χρειάζονται στη νέα τάξη πραγμάτων! Δεν πρόκειται για νέους Τσιόδρες αλλά για κακέκτυπα. Γιατί ο Τσιόδρας αφορούσε ένα έκτακτο γεγονός, μια πανδημία που έσπερνε τρόμο και θάνατο. Εδώ πρόκειται για εθνικούς σχεδιασμούς η ευθύνη των οποίων εναπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και το οικονομικό της πρόγραμμα.
- Δεν χρειάζονται …
Επί της ουσίας την ώρα τούτη δεν χρειάζονται ούτε 31 δήθεν σοφοί, ούτε φθαρμένοι τραπεζίτες, ούτε παλαιοκομματικά απολειφάδια στους κρατικούς μηχανισμούς, ούτε διαπλεκόμενοι, ούτε νταβατζήδες, ούτε ενδιάμεσοι! Πόσω μάλλον νταραβεριτζήδες της χειριστής υποστάθμης που τολμούν να παριστάνουν τους συνομιλητές του πρωθυπουργού, και άλλοι πολλοί τυχάρπαστοι!
- Μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο
Την ώρα τούτη χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, πολιτικά πρόσωπα νέα και ικανά, έλεγχος των μηχανισμών και του αποτελέσματος. Χρηστή διαχείριση και σύννομες διαδικασίες για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως στον τουρισμό όπου παρατηρείται ένα μπάχαλο, μια διάλυση στον πιο σοβαρό τομέα αιχμής της χώρας. Απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους» των διαφημιστικών προγραμμάτων, παλινωδίες κυβερνητικές, έωλες δηλώσεις με αμφίβολα αποτελέσματα, παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. του ΕΟΤ! Μια ντροπή που εκθέτει την κυβέρνηση, τη χώρα, και προκαλεί κινδύνους!
- Όχι έργα για τους εργολάβους!
Χρειάζονται, ακόμη, την ώρα αυτή έργα υποδομών χρήσιμα, υπέρ του κράτους και των πολιτών και όχι υπέρ του πλουτισμού των εργολάβων. Έργα όπως ο Ε65 προκαλούν την κοινή γνώμη καθώς ανατίθενται από το πρόγραμμα επενδύσεων 400 εκατ. απευθείας για ένα έργο με μηδενικό έσοδο για το Δημόσιο αλλά μόνιμο κέρδος επί μακρόν για τον προνομιακό εργολάβο!
Αυτά όλα πρέπει να τελειώσουν για να μπούμε στην επόμενη μέρα. Και αυτό δεν είναι δουλειά ούτε των Σοφών, ούτε των νταραβεριτζήδων, ούτε της διαπλοκής. Είναι δουλειά της κυβέρνησης που οφείλει να στελεχώσει το κράτος και τους μηχανισμούς με πρώτης ποιότητας πολιτικό προσωπικό. Και όχι να ψάχνει διεθνώς τους κάθε λογής «πεφωτισμένους» που συμβιώνουν και συνεργάζονται με τα γνωστά λευκά κολάρα!