Το σήμα που περιμένουν τα funds του εξωτερικού για να τοποθετηθούν και πάλι μαζικά στην Ελληνική αγορά

15/06/2019, 21:27
Το σήμα που περιμένουν τα funds του εξωτερικού για να τοποθετηθούν και πάλι μαζικά στην Ελληνική αγορά

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το χρηματιστήριο εδώ και καιρό έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική. Και ήδη διαπιστώσαμε ότι έτρεξε ένα ράλι των τιμών το οποίο αποδίδεται σε αθρόες τοποθετήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι προσδοκούν νέα σελίδα στην οικονομία επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη αλλά και πολιτική σταθερότητα. Και κατά το διάστημα του πρώτου αυτού ράλι των τιμών είδαμε μεγάλη άνοδο τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα ενώ βαρύνουσα σημασία πλέον ειδικά για το τραπεζικό σύστημα έχει η αποκατάσταση των τιμών των ακινήτων που παρατηρείται και η οποία έχει ήδη καταγραφεί στην έκθεση της ΤτΕ.





Σε στάση αναμονής





Την ώρα τούτη ωστόσο οι ξένοι θεσμικοί κρατούν στάση αναμονής. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο roadshow της Νέας Υόρκης όπου η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη. Και σε επίπεδο ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που έλαβαν μέρος αλλά και όσον αφορά στον αριθμό των διεθνών funds που συμμετείχαν. Με τις εθνικές εκλογές να προσδιορίζονται στις 7 Ιουλίου είναι απολύτως εύλογο οι ξένοι να παρατηρούν με διακριτικότητα τις εξελίξεις και να είναι έτοιμοι υπό προϋποθέσεις να τοποθετηθούν ξανά μαζικά αρκεί να ξεκαθαρίσουν κάποια κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η νίκη της Ν.Δ. είναι δεδομένη έχει όμως ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές το προηγούμενο διάστημα. Το ζήτημα για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη που θα προκύψει είναι κατά πόσον θα υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και ειδικότερα στην υλοποίηση ειδικών σχεδίων όπως το Ελληνικό που είναι εδώ και καιρό παγωμένα. Γιαυτό θα έχει μεγάλη σημασία ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων και οργανισμών αλλά και οι πράξεις των πρώτων ημερών. Ζητήματα όπως αυτό της ΔΕΗ, της ΛΑΡΚΟ, του ΟΛΘ, της Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δείξουν το στίγμα των προθέσεων.





Ερωτήματα για τη στάση των δανειστών





Οι αγορές και τα ξένα funds προσδοκούν επίσης μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και μείωση της φορολογίας που θα προκύψει. Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί η στάση των δανειστών. Κατά πόσον δηλαδή οι εταίροι μας θα δώσουν περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη να παρεκκλίνει της υφιστάμενης φορολογικής πολιτικής με μείωση συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Πολύ μεγάλη σημασία για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και την παρουσία ξένων οίκων στην Ελλάδα θα έχουν οι εξελίξεις γύρω από το ακανθώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων. Οι προτάσεις του SSM και της ΤτΕ έχουν παγώσει λόγω των προεκλογικών ημερών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βγουν σύντομα από το συρτάρι και να αποφασιστεί το μοντέλο εξυγίανσης. Το ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι οι τράπεζες έχουν βγει από την κρίση, ανακάμπτουν, δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια αλλά και ούτε προβλέπεται να χρειαστούν αφού τα stress tests είναι ακόμα μακριά. Παράλληλα η άνοδος των ομολόγων βελτιώνει τα χαρτοφυλάκιά τους και τους δίνει την δυνατότητα να δανείζονται φθηνότερα και με την σειρά τους να έχουν την δυνατότητα να δανείσουν έστω μελλοντικά τις επιχειρήσεις. Σοβαρές προσδοκίες για τις τράπεζες δημιουργεί και η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων καθώς ως γνωστόν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι γεμάτα από ακίνητα.





Νέες προσδοκίες





Υπό αυτό το πρίσμα η επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου δημιουργεί νέες προσδοκίες για το χρηματιστήριο και προσελκύει ξένους επενδυτές υπό την προϋπόθεση ότι οι δανειστές θα δώσουν το ok για μεταρρυθμίσεις και φορολογική πολιτική, ότι οι επενδύσεις θα ξεπαγώσουν και η ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν. Ακόμη οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που έχουν ήδη αξιολογήσει θετικά Ελλάδα και χρηματιστήριο αναμένουν την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και να διαπιστώσουν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις τις προθέσεις της Ν.Δ. για την οικονομία και κατά πόσον αυτές θα έχουν θετική επίπτωση στην δημιουργία υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.





Η εξυγίανση… επιτακτική ανάγκη





Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμη: το χρηματιστήριο είναι τραυματισμένο από τις περιπτώσεις εξαπάτησης των επενδυτών από τις υποθέσεις Folli Follie και Creta Farm. Όσο οι αρχές της κεφαλαιαγοράς και την Δικαιοσύνης αργούν να διευθετήσουν την υπόθεση, να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους ποινικούς και ηθικούς αυτουργούς τόσο το χρηματιστήριο θα δημιουργεί ερωτήματα σε εκείνους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό. Για τον λόγο τούτο η εξυγίανση αποτελεί αναγκαία και επιτακτική υπόθεση.





Στο roadshow του χρηματιστηρίου…





Στο roadshow του X.A. συμμετείχαν επενδυτικά κεφάλαια του μεγέθους των Blackstone, Lazard AM, Liberty, Goldman Sachs, Oaktree Capital Management, αλλά και hedge funds, μεταξύ των οποίων τα Gramercy Capital, Craftsman Management, Build Capital, TimesSquare Capital Management, Vanshap Capital, Stone Forest, Bienville Capital, HPF Capital Markets, Auerbach Grayson τα οποία πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους επικεφαλής και τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο roadshow της ΕΧΑΕ συμμετείχαν τελικά 18 εισηγμένες (από 25 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί) και συγκεκριμένα οι : Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Ικτίνος Ελλάς, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile και Sarantis.