Το τελευταίο χαρτί: Όλα για όλα στην οικονομία με τη στήριξη των Γερμανών!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ποντάρει στην οικονομία προκειμένου να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενόψει ευρωεκλογών όπως τούτο αποτυπώνεται στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων!
Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι η οικονομία αποτελεί το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν φέρεται αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα.
- Γιατί πιέζουν οι Γερμανοί για τη δόση του 1 δισ. Όλο το παρασκήνιο
Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει σύμμαχο τη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο πιέζει για θετική εξέλιξη στο Eurogroup, και τούτο διότι οι Γερμανοί ενόψει ευρωεκλογών επιδιώκουν να περάσουν γρήγορα και αναίμακτα από τη Βουλή το ζήτημα της επιστροφής του 1 δισ. στην Ελλάδα.
Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι ως προς το ζήτημα των κόκκινων δανείων και του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αδιάλλακτη και δεν επιθυμούσε για οποιονδήποτε λόγο να ενταχθούν στον νόμο επιχειρηματικά δάνεια. Ωστόσο ο ρόλος της Γερμανίας ήταν καταλυτικός, καθώς άμβλυνε τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ την ίδια στιγμή που Τσακαλώτος και Δραγασάκης κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή τους για τα επιχειρηματικά και να κερδίσουν στην εσωτερική αντιπαράθεση τον στενό πυρήνα του Μαξίμου που δεν ήθελε υπαναχώρηση από τα αρχικώς εξαγγελθέντα για την πρώτη κατοικία και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Τα 5 βήματα
Υπό το πρίσμα τούτο ο ορίζοντας φαίνεται πια καθαρός για την ελληνική οικονομία και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κυβέρνηση μέσα από 5 κινήσεις θα επιδιώξει την αλλαγή του κλίματος ενόψει εκλογών με ισχυρό χαρτί την οικονομία.
- Πρώτη κίνηση η επιστροφή της δόσης του 1 δισ. που οριστικοποιείται κατόπιν της γερμανικής παρέμβασης και προσδιορίζεται για τις 5 Απριλίου.
- Δεύτερη κίνηση το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η έναρξη της τρίτης εξέλιξη που θα καθοριστεί μέσα από την αναμενόμενα θετική έκβαση του προσεχούς Eurogroup!
- Τρίτη κίνηση η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με πιο άμεσα εκείνη από τη Standard and Poors που εκτιμάται πριν το Πάσχα και κατά πληροφορίες στις 16 Απριλίου.
- Τετάρτη κίνηση η εξαγορά μέρους του χρέους από το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πόσον της τάξης των 3,6 δισ., ούτως ώστε με το εναπομείναν χρέος να δύναται το ΔΝΤ να ασκεί εποπτικό έλεγχο στα τεκταινόμενα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θέλουν και οι Βρυξέλλες, και η Φρανκφούρτη, αλλά και το Βερολίνο.
- Πέμπτη και τελευταία κίνηση η προσπάθεια νέας επιτυχούς εξόδου στις αγορές, κάτι που σχεδιάζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα με την έκδοση διετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.