Το τριπλό παιχνίδι με φόντο τα κόκκινα δάνεια

14/02/2019, 16:30
1

Μια άγρια σύγκρουση, όχι σε ένα αλλά σε… τρία μέτωπα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο μέτωπο της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που ακούει στην «ονομασία»: ιδιωτικό χρέος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να… ισορροπήσει ανάμεσα σε «θεσμούς», τράπεζες και κοινωνία για να αντιμετωπίσει μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι… βουνό και θα πρέπει να μειωθούν άμεσα, με το μικρότερο δυνατό κόστος.





Ο νέος Νόμος Κατσέλη ευνοεί τον κόσμο, αλλά όχι τις τράπεζες





Για να φανεί αρεστή σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν πρόβλημα (με κόκκινα δάνεια, χρέη σε ταμεία κ.λ.π.) φέρνει έναν νόμο για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και να αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που έληξε στο τέλος του 2018, αλλά πήρε παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση, λοιπόν, φέρνει έναν νέο νόμο που είναι χειρότερος θεσμικά για τις τράπεζες (σε σύγκριση με τον Νόμο Κατσέλη), ωστόσο είναι πολύ πιο θετικός για την κοινωνία και τα νοικοκυριά.
Λίγο πριν τις εκλογές φέρνει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με μια μικροπολιτική-πελατειακή λογική, κι αυτό γιατί δημιουργεί πρόβλημα στις τράπεζες που κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμα και με νέες κεφαλαιοποιήσεις. Δεν το λέμε εμείς, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δραγασάκης και Λιάκος μιλούν μεν για ανακεφαλαιοποιήσεις, ωστόσο φαίνεται πως περισσότερο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στην πράξη, το νέο αυτό πλαίσιο θα είναι εις βάρος της οικονομίας και των τραπεζών, γιαυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πώς δεν έχει πάρει την έγκριση των «θεσμών».Την ίδια ώρα, οι «σορτάκηδες» στο χρηματιστήριο συνεχίζουν το… πάρτι στις τραπεζικές μετοχές, πιέζοντας συνεχώς την καταρρακωμένη κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.





«Ηρεμιστικό» το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια





Μπορεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην περνά από τους δανειστές, γιατί μπορεί να δημιουργήσει… κενά στις τράπεζες, την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει ένα διαφορετικό σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται στην ουσία για ένα σχέδιο ουσιαστικό για τις τράπεζες, αλλά και «ηρεμιστικό» για τις αγορές και τους «θεσμούς».Επειδή θέλουν να τα έχουν καλά με τους Ευρωπαίους, προωθούν τον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, με βάση το ιταλικό μοντέλο και τη συνδρομή της JPMorgan.«Σύμμαχος» σε αυτό το σχέδιο είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κρατά αποστάσεις από τα λαϊκίστικα μοντέλα που ακολουθεί μέρος της κυβέρνησης. Κινείται, δηλαδή, ανεξάρτητα και τάσσεται απέναντι στον νέο Νόμο Κατσέλη.Στόχος είναι να είναι πιο ελαστικοί οι «θεσμοί» με τον νέο Νόμο Κατσέλη, αφού θα υπάρχει παράλληλα ένα σχέδιο που θα πληροί τους –αυστηρούς– όρους του SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα θέμα: στην Ιταλία το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε και «πάτησε» πάνω στις κρατικές εγγυήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Αναζητείται, δηλαδή, μια λύση που να πέσουν χρήματα στις τράπεζες, χωρίς όμως να θεωρείται κρατική ενίσχυση (stateaid). Φαίνεται πως θα μπει «χέρι» στο «μαξιλάρι» ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί και θα συνδυαστεί με έκδοση ομολόγων. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Με τι επιτόκιο θα βγουν αυτά τα ομόλογα, όταν το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4%; Ποιος θα πληρώσει αυτούς τους υπέρογκους τόκους; Γιαυτό και αναζητείται, παράλληλα, μια «φόρμουλα» που θα μειώνει το επιτοκιακό ρίσκο. Κάτι που δεν είναι διόλου εύκολο να συμβεί.





Κρύβουν την… αλήθεια οι τραπεζίτες





Πέρα από τα άλλα δύο μέτωπα, υπάρχει και ένα τρίτο… Οι τραπεζίτες έχουν ανοίξει τη δική τους… κόντρα, και αρνούνται να δώσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια. Φοβούνται ότι θα βγουν στην επιφάνεια οι «αμαρτίες» του παρελθόντος. Θα φανούν οι τεράστιοι δανεισμοί σε εταιρείες «φαντάσματα» και φίλων, θα αποκαλυφθούν οι εκάστοτε νταραβεριτζήδες, δάνεια που δεν πληρώνονται και δόθηκαν με ή χωρίς κρατική παρέμβαση.