Τριπλή έξοδος με φόντο εκλογές τον Οκτώβριο
Οι αγορές ανησυχούν όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει να δανειστεί. Η πραγματική έξοδος από τα μνημόνια περνά από την… έξοδο στις αγορές. Προς το παρόν οι εξελίξεις δεν αφήνουν τα επιτόκια να πέσουν σε λογικά επίπεδα. Από την άλλη, οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει να δανειστεί και φαίνεται πως θα κληθεί να βάλει… χέρι στο κεφαλαιακό «μαξιλάρι».Φαίνεται, όμως, πως κάποια πράγματα αρχίζουν και πηγαίνουν καλύτερα στην οικονομία, τα οποία αποτελούν «δείγμα γραφής» για τους ξένους. Μπορούν, δηλαδή, να επαναφέρουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.
Έξοδος στις αγορές με 5ετες ομόλογο και επιτόκιο 3,7%
Μέσα στο επόμενο δίμηνο το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να βγει στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να προσπαθήσει ακόμα και μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Τα πάντα θα κριθούν από το επιτόκιο. Η κυβέρνηση θέλει να δανειστεί με μια απόδοση κοντά στο 3,7%, κάτι που θα έχει διττό στόχο: αρχικά για να έχει τα κεφάλαια να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις και δεύτερον για να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με πριν. Τι σημαίνει αυτό; Μέσα στην άνοιξη λήγει το λεγόμενο ομόλογο Σαμαρά. Είναι το ομόλογο με το οποίο είχε βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2014. Αυτό το ομόλογο λήγει στις 17 Απριλίου και έχει επιτόκιο 4,95%. Μετά την επαναγορά που έγινε τον Απρίλιο του 2017, το ποσό που απομένει να αποπληρώσει η Ελλάδα είναι σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, θα προσπαθήσει να βγάλει ένα πενταετές ομόλογο που θα έχει πολύ φθηνότερο επιτόκιο, ενώ μπορεί να αντλήσει 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις προσφορές.
Προσυμφωνημένη έκδοση με «καθοδήγηση» από την HSBC
Κάθε επαναπροσέγγιση στις αγορές μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας επιβάλλει κάποιες προϋποθέσεις. Όπως έχουμε γράψει ξανά στην «Α», την έκδοση συντονίζει η HSBC, που σημαίνει πρακτικά ότι έχουν βρεθεί ήδη οι αγοραστές του ομολόγου. Έχουν γίνει εδώ και καιρό οι επαφές με τις τράπεζες που θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και με θεσμικούς επενδυτές.
«Κλειδί» οι οίκοι αξιολόγησης
Βασικοί… παρονομαστές μιας εξόδου είναι οι οίκοι αξιολόγησης.
Μια αναβάθμιση θα μπορούσε να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μια έκδοση ομολόγου, καθώς θα έπεφταν και τα spreads, που στη 10ετία είναι πέριξ των 400 μονάδων βάσης. Με βάση τους οίκους αξιολόγησης, η Standard and Poor’s έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικές προοπτικές, η Fitch με ΒΒ- και η Moody’s με Β3.
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα αξιολογήσεων που έχουν ήδη ανακοινώσει οι οίκοι αξιολόγησης η Standard and Poor’s θα είναι ο πρώτος οίκος για το 2019 που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 18 Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αναμένεται κάποια αναβάθμιση, μιας και δεν θα έχει ξεκινήσει καν ο 2ος μεταμνημονιακός έλεγχος.
Θα ακολουθήσει η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου 2019, που θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και επίσης δεν αναμένεται καμμία κίνηση.
Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά για την αξιολόγηση της Moody’s την 1η Μαρτίου. Έως τότε θα έχει δημοσιευθεί η έκθεση των δανειστών για τον 2ο έλεγχο, ενώ θα έχει αποσαφηνίσει το αν θα εκταμιευθούν τα 600 εκατ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Η πώληση των ΕΛ.ΠΕ., οι συμμαχίες των «μνηστήρων» και το τελικό τίμημα
Οι δανειστές ανέκαθεν ζητούσαν ηχηρές ιδιωτικοποιήσεις. Το ίδιο και οι αγορές, για να φανεί ότι η χώρα αλλάζει ρότα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τα ΕΛ.ΠΕ. Άμεσα αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ «κλειδώνουν» τα σχήματα που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. Η Glencore φέρεται να συνασπίζεται με το αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle και η Vitol να ενώνει τις δυνάμεις της με την αλγερινών συμφερόντων Sonatrach.
Φαίνεται πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τον τομέα του πετρελαίου. Ωστόσο, είναι ένα δείγμα ότι οι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρο μεγάλες επιχειρήσεις, με καλά αποτελέσματα και κερδοφορία. Τα υψηλά EBITDA, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων που έχει γίνει, θα κρίνουν επίσης το τελικό τίμημα, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την πώληση.
Οι επενδύσεις των 200 εκατ. της Aegean στον τουρισμό, και το ομόλογο με κουπόνι 3,6%
Κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να «σηκώσει» από την αγορά η Aegean Airlines με έκδοση εταιρικού ομολόγου διάρκειας επτά ετών. Είναι μια ηχηρή επένδυση στη βαριά βιομηχανία της χώρας, που ακούει στο όνομα τουρισμός. Δεν θα φέρει μόνο έσοδα στην εταιρεία, αλλά θα μετουσιωθεί και σε έσοδα στα κρατικά ταμεία λόγω της τουριστικής κίνησης. Το ύψος του κουπονιού ανέρχεται σε 3,6% και, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση απευθύνεται σε μικροεπενδυτές λόγω του ελάχιστου ποσού επένδυσης ύψους 1.000 ευρώ. Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου, εφόσον η έκδοση προσελκύσει το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προορίζονται για την αγορά στόλου αλλά και την επένδυση που πραγματοποιεί η Aegean για την κατασκευή πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερις εξομοιωτές πτήσεων συνολικής επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ.