ΕΚΤ: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα είναι χειρότερα
Χειρότερα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών που πέρασαν «ανώδυνα» τον πρώτο γύρο των φετινών stress test, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Χειρότερα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών που πέρασαν «ανώδυνα» τον πρώτο γύρο των φετινών stress test, όπως προειδοποιούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που ευνοήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων να προειτοιμαστούν για αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην επίτευξη πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Βέβαια, πολλοί τραπεζίτες διαφωνούν, υποστηρίζοντας πως οι εποπτικές αρχές αποζητούν χειρότερα αποτελέσματα, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον τραπεζικό κλάδο.
Υπενθυμίζεται πως τα stress tests είναι σημαντική διαδικασία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, διότι σχηματίζουν μια εικόνα σχετικά με την ετοιμότητά τους σε περίπτωση αναστάτωσης στον κλάδο. Επίσης, εάν οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι υγιείς, τότε δίνεται η δυνατότητα διανομής μερισμάτων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους, ακόμη και εν μέσω διάχυτης αβεβαιότητας.
Τα σενάρια
Το σενάριο στα φετινά stress tests θεωρείται το δυσμενέστερο που έχει εξεταστεί ποτέ. Ωστόσο, οι τράπεζες αντεπεξέρχονται χωρίς δυσκολία χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας τους μετά την αύξηση των επιτοκίων και των χαμηλών προβλέψεων για κόκκινα δάνεια. Έτσι, ορισμένοι αξιωματούχοι διερωτώνται εάν τα test διενεργούνται σε κατάλληλη περίοδο και εάν είναι αξιόπιστα.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, καθώς και ότι θα πρέπει να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές διατηρούν επιφυλακτική στάση, θεωρώντας ότι με επιεική τεστ, οι τράπεζες θα κόψουν μεγάλα μερίσματα, μειώνοντας τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια», και τελικά θα είναι ευάλωτες στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι εποπτικές αρχές κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρεώσουν τις τράπεζες με αρκετά αποκλίνουσες προβλέψεις να προσεγγίσουν περισσότερο τους κανόνες επάρκειας. Πρόκειται για συνήθη πρακτική, η οποία όμως αυτή τη φορά αναμένεται να επιβληθεί με αυστηρότερο τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Από την πλευρά των εποπτικών αρχών, η αυστηροποίηση των διαδικασιών έχει στόχο την εξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, ενώ σημειώνουν ότι η μεθοδολογία και τα βασικά σενάρια είναι ίδια με τα προηγούμενα έτη. Οι τράπεζες και οι εμπορικές ενώσεις στην Ευρώπη, όμως, θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και η ΕΚΤ απλώς ψάχνουν να δουν χειρότερα αποτελέσματα.
Περίοδος αναστάτωσης
Στην αρχή του έτους επικρατούσαν ανησυχίες σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη και διεθνώς. Γενικά, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού είναι θετική για την τραπεζική βιομηχανία, αλλά ο ταχύς ρυθμός των αυξήσεων επιβάρυνε δυσανάλογα κάποιες μικρότερες αμερικανικές τράπεζες, οδηγώντας σε αλυσιδωτές χρεοκοπίες. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες θέλουν να επιβραβεύσουν τους μετόχους έπειτα από χρόνια χαμηλών μερισμάτων, ενώ οι εποπτικές αρχές φοβούνται για υπερβολική «χαλάρωση».
Ο Andrea Enria, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εποπτική αρχή εστιάζει στο πώς θα διαμορφωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, εάν ανατραπούν τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων.
«Θέλουμε μία σταθερή κεφαλαιακή πορεία στις προβλέψεις της τράπεζας», δήλωσε σε εκδήλωση της Goldman Sachs στο Παρίσι. «Εάν η τράπεζα μπορεί να μας πείσει ότι ακόμη και σε ένα αρκετά συντηρητικό δυσμενές σενάριο, θα μπορέσει να σεβαστεί όλα τα εποπτικά μέτρα, τότε δεν θα υπάρχουν περιορισμοί από την πλευρά μας σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος», συμπλήρωσε.