Τράπεζες: Θετικός ο απολογισμός από το Roadshow της Goldman Sachs
Ψηλά στην ατζέντα η πολιτική κατάσταση, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης, τα σχέδια διανομής μερίσματος, τα «κόκκινα» δάνεια και ο αναβαλλόμενος φόρος
Ιδιαίτερα θετικός χαρακτηρίζεται για τις ελληνικές τράπεζες ο απολογισμός από το τριήμερο European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι που ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανοιχτά την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του κλάδου και της χώρας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε μία σειρά από ζητήματα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, η πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.
Πιο αναλυτικά, οι επενδυτές ζητούσαν να μάθουν από τους τραπεζίτες ποιες είναι οι προσδοκίες τους από τη νέα κυβέρνηση και κυρίως εάν εκτιμούν πως αυτή θα συνεχίσει την ίδια, φιλική προς τις επενδύσεις, πολιτική. Υπενθυμίζεται πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί «κλειδί» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα επιτρέψει στους επενδυτές, οι οποίοι σήμερα δεσμεύονται από το καταστατικό τους (βλ. συνταξιοδοτικά ταμεία) να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που φέρεται να απασχολεί τους επενδυτές είναι η απόδοση κεφαλαίων και συνεπακόλουθα ο σχεδιασμός των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.
Όσον αφορά στη δυνατότητα της διανομής μερίσματος, αυτή θα «ξεκλειδώσει» το 2024, μετά από σχεδόν μία 10ετία, με τα σχέδιά τους να προβλέπουν ποσοστό από 10% για την Τράπεζα Πειραιώς έως 20% – 30% των κερδών για τις υπόλοιπες τράπεζες. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση των εποπτικών εγκρίσεων.
Τα «κόκκινα» δάνεια – παλαιά, αλλά κυρίως νέα – δεν θα πάψουν ποτέ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εκτιμήσεις των τραπεζιτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, εκτός ατζέντας του roadshow της Goldman Sachs δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι εκδόσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία έχει ήδη πιάσει τον φετινό στόχο και άρα, μπορεί να περιμένει το κατάλληλο momentum, όλες οι υπόλοιπες θεωρείται βέβαιο πως θα βγουν στις αγορές, πιθανότατα μετά τις εκλογές. H πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Κύπρου δε, να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ΑΤ1 (χαμηλής εξασφάλισης) για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Credit Suisse ανοίγει τον δρόμο και για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν το επίμαχο εργαλείο.