Στο top-3 της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες – Στα ύψη η κερδοφορία

Στο top-3 της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες – Στα ύψη η κερδοφορία

Ξεπέρασε το 14% ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων το 2022 και ήταν ο τρίτος καλύτερος στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ

Έκλεψαν την παράσταση στην ευρωζώνη το 2022 οι ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), είχαν εξαιρετικούς δείκτες απόδοσης και ήταν βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις με κριτήριο την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, καθώς μετά από αρκετά χρόνια πέτυχαν πέρυσι υψηλή κερδοφορία.

Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτινάχθηκαν πέρυσι στα 3,757 δισ. ευρώ, με τα προ φόρων αποτελέσματα να ανέρχονται στα 4,82 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Αυτές οι επιδόσεις σηματοδότησαν την επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφόρα αποτελέσματα, ύστερα από τη μεγάλη περιπέτεια με τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια δανείων.

Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα του SSM, οι βασικοί δείκτες απόδοσης των ελληνικών τραπεζών ήταν το 2022 από τις καλύτερες στην Ευρώπη:

  • Η απόδοση κεφαλαίων (RoE), που απεικονίζει τη σχέση της κερδοφορίας προς τα κεφάλαια των τραπεζών, ήταν σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε σε 14,43%. Με αυτή την επίδοση, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στην τρίτη θέση της ευρωζώνης, μετά τις τράπεζες της Σλοβενίας (16,90%) και της Λιθουανίας (15,02%).
  • Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (NIM), δηλαδή η διαφορά επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,14%, ενώ στις περισσότερες χώρες δεν ξεπέρασε το 2%. Με αυτή την επίδοση, οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν την τρίτη θέση, πίσω μόνο από τις ισπανικές και τις σλοβενικές.
  • Σε ό,τι αφορά τη σχέση λειτουργικού κόστους και εσόδων (CIR), οι ελληνικές τράπεζες κινούνται… εκτός συναγωνισμού, καθώς τα αλλεπάλληλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και η συνεχής συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων έχουν κατεβάσει τις λειτουργικές δαπάνες σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Ο δείκτης CIR διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 36,91% και μόνη η Λιθουανία έχει συγκρίσιμη επίδοση, με 38,91%, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία ο δείκτης ξεπερνά το 68%.
  • Η σημαντικότερη επιτυχία των τραπεζών, όμως, που έπαιξε και ρόλο – κλειδί στη θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας τους, ήταν η μεγάλη μείωση του κόστους ρίσκου (Cost of Risk – CoR), δηλαδή του δείκτη που αποτυπώνει τις προβλέψεις που σχηματίσθηκαν για τον πιστωτικό κίνδυνο ως ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείου. Καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2022 σε μονοψήφιο ποσοστό, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το κόστος ρίσκου στο 0,80%, που είναι και πάλι σχετικά υψηλό για τα δεδομένα της ευρωζώνης, αλλά πλέον κινείται σε «φυσιολογικό» επίπεδο. Μάλιστα, οι τράπεζες της Ισπανίας εμφάνισαν υψηλότερο δείκτη από τις ελληνικές (0,95%).

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης των τραπεζών της ευρωζώνης (%)

banks_ssm