Η αύξηση των επιτοκίων απειλεί – Τη χρυσή τομή αναζητούν Σταϊκούρας και τραπεζίτες
Τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό ασφυκτική πίεση - Στο 50% η επιβάρυνση των στεγαστικών δανείων!
Να υποδείξουν λύσεις που θα «τετραγωνίσουν τον κύκλο», καλούνται σήμερα κυβέρνηση και τραπεζίτες.
Το πλήθος των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα , δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.
Και ναι μεν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, χάρις στις προσπάθειες των τελευταίων ετών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά η κατάσταση κινουμένης άμμου του οικονομικού συστήματος διεθνώς , πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.
Κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τον κ. Σταϊκούρα πρόκειται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα.
Πιο δυσεπίλυτο μοιάζει το πρόβλημα των υψηλών επιτοκίων και ως εκ τούτου η σχέση τραπεζών με τους πελάτες τους , φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις ολοένα και πιέζονται περισσότερο, αφού η άνοδος των επιτοκίων δυσχεραίνει την αποπληρωμή των δανείων , ενώ απειλεί τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια με νέα γενιά Κόκκινων δανείων.
Δηλαδή ότι το χειρότερο στις σημερινές συνθήκες.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες έχοντας απαλλαγεί από το φορτίο των Κόκκινων δανείων, δείχνουν να εισέρχονται σε περίοδο υψηλής κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων.
Η τάση αυτή απειλείται από το ενδεχόμενο να «φουσκώσουν» και πάλι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Συνέπεια η επιβάρυνση των ισολογισμών των τραπεζών και η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετες προβλέψεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
To ενδεχόμενο να αυξηθούν τα Κόκκινα δάνεια είναι ανοικτό και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα ποσά των οφειλών που θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται, κάτι που βεβαίως θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί επίσης ότι για μια σειρά από λόγους δεν υπάρχουν τα περιθώρια της κρατικής στήριξης όπως συνέβη με τις τιμές των τροφίμων (market pass, έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις), τις τιμές της ενέργειας (επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, fuel pass 1 και 2, επίδομα θέρμανσης).
Αυτό γιατί με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα μπουν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί στόχοι.
Μπορεί οι συζητήσεις να μην έχουν καταλήξει μέχρι τώρα, όμως ακόμη και το ελληνικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μάλλον από την νέα κυβέρνηση εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάϊο, θα θέτει ως στόχο την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος λίγο πάνω από το 2%.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα την άνοδο των επιτοκίων, φαινόμενο και έχει να καταγραφεί από την εποχή της …δραχμής.
Έτσι ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, η αύξηση της δόσης, ανεξαρτήτως ποσού, διαμορφώνεται σε δυσθεώρητα ύψη και ειδικότερα:
• Κατά 26,4% για τη διάρκεια 15 ετών – 180 μήνες
• Κατά 34,8% για τη διάρκεια 20 ετών – 240 μήνες
• Κατά 51,3% για τη διάρκεια 30 ετών – 360 μήνες
Τον Ιούλιο 2022 το τελικό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου ήταν μόλις 2,5% και αντανακλούσε μόνο το περιθώριο επιτοκίου (spread), καθώς το euribor τριμήνου, που λαμβάνεται ως βάση για τον προσδιορισμό του τελικού επιτοκίου, ήταν αρνητικό.
Φέτος το τελικό επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια είχε ήδη φθάσει στο 5,5% (τρίμηνο euribor στο 3% συν spread). Με τη νέα αύξηση της ΕΚΤ κατά άλλο 0,50%, το επιτόκιο αυτό φθάνει στο 6% (καθώς το euribor, ακολουθώντας την ΕΚΤ, θα ανέβει στο 3,50%).
Παράδειγμα : Δάνειο ύψους 70.000 ευρώ για 15 έτη πέρυσι το Ιούλιο αποπληρωνόταν με μηνιαία δόση 470,4 ευρώ , με επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3% απαιτεί 576 ευρώ τον μήνα .
Μετά την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, που διαμόρφωσε τα ευρωπαϊκά επιτόκια περαιτέρω στο 3,50%, η δόση για το δάνειο αυτό αυξάνεται κατά 26,4%, στα 595 ευρώ (με τελικό επιτόκιο 6%).
Αν το ίδιο αυτό δάνειο (70.000 ευρώ) εξοφληθεί σε 20 έτη, η αρχική δόση των 375,3 ευρώ αυξήθηκε ήδη σε 486 ευρώ τον Φεβρουάριο και σήμερα αντιστοιχεί σε 506,1 ευρώ (αύξηση 34,8%).
Στα δάνεια λήξης 30 ετών πάλι του ίδιου μέσου ύψους των 70.000 ευρώ, η πρώτη δόση, που ήταν μόλις 280,7 ευρώ, έφτασε στα 402,5 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα θα απαιτήσει 424,9 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 51,3%. Μια διαφορά 144,2 ευρώ το μήνα .
Τα ερωτήματα που τίθενται αν θα αντέξουν τα νέα επιτόκια τα ελληνικά νοικοκυριά και συγχρόνως αν οι τράπεζες διαθέτουν τα «εργαλεία» να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που θα τα διευκολύνουν .