«Πάγωσε» προς το παρόν το ενδιαφέρον της Thrivest για την Attica Bank
Έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο επενδυτή και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Πάγωσε» προς το παρόν το ενδιαφέρον της Thrivest για την Attica Bank. Και έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο επενδυτή και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να υπάρξει τελικά συμφωνία μετόχων για τη διάσωση της τράπεζας των μηχανικών.
Και ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, αφού μέχρι τις 28 Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank, την περασμένη Παρασκευή η Thrivest έδωσε εντολή στους συμβούλους της να σταματήσουν τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Τράπεζας Αττικής.
Τα «μαύρα σύννεφα» έχουν να κάνουν με την ασυμφωνία των δύο πλευρών, του ΤΧΣ που κατέχει το 69,5% της τράπεζας των μηχανικών, και της Trivest.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία οφείλεται στο γεγονός ότι το ΤΧΣ θέλει πρώτα να μπει η Trivest στην αύξηση και μετά να προχωρήσει η συμφωνία για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα που θα προκύψει από τη συγχωνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια.
Αντίθετα η Trivest –που αν υπάρξει συμφωνία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ποσό 100 εκατ ευρώ-, θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής την οριστική εξυγίανση της τράπεζας. Δηλαδή την πλήρη απαλλαγή της Attica Bank από τα «κόκκινα» δάνεια, με την πώληση των προβληματικών χαρτοφυλακίων Omega, Metexelixis και Astir1, καθώς και με την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Τις επόμενες μέρες –εκτός απροόπτου- η CEO της Attica Bank θα έχει τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1, ύψους 320 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και για την απόκτηση του οποίου εκτιμάται ότι θα προσφερθεί ικανοποιητικό τίμημα.
Και παράλληλα για τα χαρτοφυλάκια Omega (1,3 δις ευρώ) και Metexelixis (700 εκατ ευρώ) υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα επικεφαλής των οποίων είναι οι Bain και Fortress.
Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, και για το λόγο αυτό ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει συμφωνία μετόχων και να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.