Ελληνικές Τράπεζες: Στο Top-5 της Ευρώπης σε κερδοφορία!

16/02/2023, 09:30
Ελληνικές Τράπεζες: Στο Top-5 της Ευρώπης σε κερδοφορία!

Στα ύψη ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου, τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης

Στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης με κριτήριο την κερδοφορία τους έχουν επιστρέψει το 2022 οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνουν και τα νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν με διαφορά τις χειρότερες επιδόσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζας, φθάνοντας σε βαθιά αρνητικούς δείκτες απόδοσης κεφαλαίου το 2015 και το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, που φθάνουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέτυχαν δείκτη απόδοσης κεφαλαίου (κέρδη ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων) που ανήλθε στο 15,3% και ήταν ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρώπη και τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4,86%).

Με στοιχεία τέλους πρώτου εξαμήνου, ο δείκτης RoE των ελληνικών τραπεζών ήταν ακόμη υψηλότερος, στο 21,15%.

Η απόδοση κεφαλαίου (RoE) των ευρωπαϊκών τραπεζών

roe_9m22

Η επίδοση αυτή των ελληνικών τραπεζών εξηγείται κυρίως από τρεις βασικούς παράγοντες: το 2022 δεν υπέστησαν απώλειες από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους ή την εγγραφή σημαντικών προβλέψεων για πιστωτικές απώλειες, ενώ είχαν πολύ σημαντικά έκτακτα κέρδη (κυρίως από ομόλογα) και κράτησαν πολύ χαμηλά τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο ήταν ουραγοί στην Ευρώπη σε κέρδη και απόδοση κεφαλαίου, αλλά τουλάχιστον σε δύο χρήσεις από το 2015 είχαν καταγράψει βαρύτατες ζημιές και υψηλούς αρνητικούς δείκτες απόδοσης κεφαλαίου, που έφθασαν το -44% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και το -34% το β’ τρίμηνο του 2021, όταν είχαν εγγράψει μεγάλες ζημιές από τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απόδοση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών από το 2015

roe_2015_22

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών από τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, η κατάσταση φαίνεται αρκετά βελτιωμένη.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (CET1) των ελληνικών τραπεζών είναι μεν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά δεν βρίσκονται στην τελευταία θέση, την οποία καταλαμβάνουν πλέον οι ισπανικές τράπεζες.

Στην ομάδα των τραπεζών με χαμηλότερα κεφάλαια από τον μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλή… παρέα, αφού χαμηλότερα κεφάλαια από τον μέσο όρο έχουν οι γερμανικές και οι ιταλικές τράπεζες.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) των ευρωπαϊκών τραπεζών

cet1_9m2022