Attica Bank: «Plan B» από τη διοίκηση που «δεν βλέπει φως» από την Ellington
Πηγές της αγοράς θεωρούν βέβαιη την είσοδο της Thrivest των Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη- Α. Εξάρχου, στην επικείμενη ΑΜΚ.
Αλλάζουν και πάλι όλα στην Attica Bank, καθώς αναζητά νέο στρατηγικό επενδυτή και πάει για αργότερα η διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι εξελίξεις τρέχουν και όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις με εν δυνάμει στρατηγικούς επενδυτές.
Τρέχει δηλαδή το plan b, αφού το πιθανότερο είναι η Ellington να αποχωρήσει τελικώς από τη διαδικασία εξυγίανσης της τράπεζας των μηχανικών.
Οι Αμερικανοί της Ellington –όπως σωστά έχει εκτιμήσει η αγορά- συνεχίζουν να κωλυσιεργούν και να παίζουν καθυστερήσεις καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ (+16,7 εκατ ευρώ με την έκδοση warrants).
Όσο λοιπόν η Ellington δεν αποχωρεί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να συζητήσει καμία πρόταση τρίτου, αφού υπάρχει η δέσμευση της αποκλειστικότητας. Πάντως το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα η Ellington θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος για το αν θα συμμετάσχει ή όχι στην αύξηση των 490 εκατ ευρώ.
Την ίδια ώρα πηγές της αγοράς θεωρούν βέβαιη την είσοδο της Thrivest των Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη- Α. Εξάρχου, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Εξέλιξη που φαίνεται να έχει και το «πράσινο φως» από την ΤτΕ.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των 490 εκατ. ευρώ πολύ λίγα θα καλύψει από την «μαύρη» τρύπα των προβληματικών δανείων της τράπεζας τα οποία ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.
Το πλέον προβληματικό είναι το χαρτοφυλάκιο της τιτλοποίησης Omega των 1,3 δις ευρώ που έχει επενδυτή την Ellington και διαχειριστή την εταιρεία «Θεά Αρτεμις» που επίσης ανήκει στην Ellington.
Η στρατηγική για τη διαχείριση αυτού του προβληματικού χαρτοφυλακίου ακόμα δεν έχει πάρει έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας και φυσικά δεν έχει ακόμα κατατεθεί στην ΤτΕ.
Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι τα 490 εκατ ευρώ της αύξησης είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού η Attica Bank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου, έχει δείκτη κοινών μετοχών Cet1 6,3%, δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 10,1% και δείκτη NPE στο 66%.