Γόρδιος δεσμός με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» – Μας…σώζει η Ιταλία
Στο χρέος δεν θα εγγραφούν τα μέχρι τώρα ποσά των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων, αλλά μόνο τα από εδώ και στο εξής.
Για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για τις τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων του “Ηρακλή” και την εμπλοκή που υπάρχει με τη Eurostat, σας έχω έγκαιρα ενημερώσει.
Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει αρκετές και σοβαρές διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο θεσμών, καθώς αν επικρατήσει η άποψη της Eurostat, τότε η μπάλα παίρνει και την Ιταλία, που έχει επίσης ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο τιτλοποιήσεων σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικών της “κόκκινων” δανείων.
Ακριβώς αυτό το πρόβλημα, θα δημιουργούσε πολλά και σοβαρά προβλήματα στο χρέος της γειτονικής μας χώρας, ενώ και στην Ελλάδα, αν εγγραφόταν αυτό το ποσό στο δημόσιο χρέος, θα άλλαζε υφιστάμενες συμφωνίες, καθώς θα αύξανε το χρέος.
Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, θα απαιτούνταν ουσιαστικά νέες ρυθμίσεις, συμφωνίες και νέο ύψος δόσεων, αλλάζοντας όλο το υφιστάμενο οικοδόμημα επιμήκυνσης του χρέους της χώρας, αλλά και τη σχέση χρέος προς ΑΕΠ.
Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι βρέθηκε λύση και ότι στο χρέος δεν θα εγγραφούν τα μέχρι τώρα ποσά των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων, αλλά μόνο τα από εδώ και στο εξής.
Ουσιαστικά, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που σε σχέση με την Ελλάδα θα αποτελέσει μία μεγάλη ανακούφιση ως προς το ύψος του χρέους και μία απόφαση που λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου.
Βέβαια, αν δεν υπήρχε το μεγάλο αγκάθι με την περίπτωση της Ιταλίας, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε τέτοια μεταχείριση επί του θέματος, καθώς προ του κινδύνου εκτροχιασμού οικονομιών και τραπεζικού συστήματος, κινητοποιήθηκαν όλοι οι θεσμοί, από την ΕΚΤ, το Ecofin, τη DGCom, την Κομισιόν.