«Καμπανάκι» απο την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις ελληνικές τράπεζες
Tο διπλό μήνυμα-σύσταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) στις ελληνικές τράπεζες
"Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των στοιχείων ενεργητικού σας. Ενισχύστε τα συστήματα ελέγχου."
Αυτό το διπλό μήνυμα –σύσταση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στις ελληνικές τράπεζες, όπως και στις τράπεζες της ευρωζώνης, μετά την άσκηση διαφάνειας και αξιολόγησης κινδύνου στην οποία προχώρησε.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ μπορεί η κερδοφορία των τραπεζών να έχει βελτιωθεί, η αβεβαιότητα για πως θα εξελιχθεί παραμένει και είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερος και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Στην έκθεση της η ΕΒΑ σημειώνει πως η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank διαθέτουν τα χαμηλότερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων, με υψηλούς δείκτες κάλυψης τους και έχουν τους υψηλότερους δείκτες κοινών μετοχών (CET 1).
Συγκεκριμένα:
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τον υψηλότερο Δείκτη CET 1 στο 15,7%, με τον δείκτη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,9% και με συντελεστή κάλυψης στο 56,3%.
Η Eurobank έχει Δείκτη CET1 στο 14,3%, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 4,4% και με συντελεστή κάλυψης 50%.
Η Alpha Bank διαθέτει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 12,4%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει στο 6,3% και ο δείκτης κάλυψης τους διαμορφώνεται στο 30,3%.
Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς έχει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 στο 11%, έχει περιορίσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 6,2% με τον δείκτη κάλυψης του να διαμορφώνεται στο 38,1%.
Να σημειωθεί ότι στην ευρωζώνη ο μέσος όρος του δείκτη CET 1 διαμορφώνεται στο 15,2% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 1,8%, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 165,1%. Επίσης παρότι το απόθεμα των προβληματικών δανείων είναι χαμηλό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ταξινομούν το 9,5% των δανείων στο στάδιο 2, δηλαδή στην «πορτοκαλί» ζώνη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 όταν ξεκίνησε η υποβολή εκθέσεων.