Στον SSM η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των δανειοληπτών
Οι τράπεζες προτίθενται να επιδοτήσουν κατά 50% την επιπλέον αύξηση της δόσης, που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.
Στον SSM έστειλαν οι τράπεζες την πρόταση τους για την επιδότηση των δόσεων στα ευάλωτα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια.
Και ενώ αναμένουν το «πράσινο φως» από τον επόπτη ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 14 Δεκεμβρίου.
Οι τράπεζες προτίθενται να επιδοτήσουν κατά 50% την επιπλέον αύξηση της δόσης, που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.
Και ακόμα αυτή η στήριξη θα έχει 3ετή διάρκεια και όχι 12μηνη όπως είχε ειπωθεί αρχικά.
Στην πρόταση τους προς τον SSM οι τράπεζες αναφέρουν μεταξύ των άλλων πως το μέτρο της επιδότησης είναι απαραίτητο για να μην υπάρξει άνοδος στα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων.
Υπογραμμίζουν πως το μέτρο είναι προσωρινό και έρχεται να στηρίξει εκείνους που πιέζονται από την οικονομική συγκυρία –δηλαδή την άνοδο των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος- και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.
Όπως σημειώνουν η επιδότηση θα αποτελέσει «φραγή» στην δημιουργία νέων προβληματικών δανείων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες κοστολογούν αυτήν την επιδότηση την οποία θα επωμιστούν οι τράπεζες στα 80 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα το κόστος της επιδότησης υπολογίζεται στα 15 με 20 εκατ ευρώ και άλλα 60 εκατ ευρώ θα είναι το πρόσθετο κόστος από τις πρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν, στην περίπτωση που τα δάνεια τα οποία θα λάβουν την επιδότηση, χρειαστεί να αποχαρακτηριστούν από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα.
Βέβαια το κόστος της επιδότησης θα είναι 80 εκατ. ευρώ αν η περίμετρος παραμείνει στις 20.000 με 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες. Αν η περίμετρος διευρυνθεί –όπως επιθυμεί η κυβέρνηση- το κόστος θα αυξηθεί.
Οι τραπεζίτες στην πρόταση τους προς τον SSM αναφέρουν ακόμα πως το μέτρο στήριξης αφορά μόνο εκείνους τους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν ενήμερα δάνεια.
Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν κάποιον ως ευάλωτο, προϋποθέτουν ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.