Βασίλης Ψάλτης: «Η Alpha Bank βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση»
Ανθεκτικό παρά τις διεθνείς αρνητικές συγκυρίες το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας!
Στην ανθεκτικότητα των μεγεθών του Ομίλου της Alpha Bank να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, έδωσε έμφαση η διοίκηση της Τράπεζας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννεάμηνου, σημειώνοντας ότι «παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών της στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη».
«Η Τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση», υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου, Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «συνεχίζουμε να εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό μας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια», υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι, «το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο πελατών της Τράπεζας παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα».
«Η Τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους», σημείωσε ο κ. Ψάλτης, εξηγώντας ότι «ήρθαμε σε επαφή με τους πελάτες προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.
Η τάση αυτή σύμφωνα με τον CFO του Ομίλου Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου θα συνεχιστεί και το δ’ τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2023, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε στενά τα χαρτοφυλάκια τόσο το wholesale,το οποίο στρεσάρουμε, όσο και το στεγαστικό καθώς η αύξηση των επιτοκίων ίσως έχει κάποιες επιπτώσεις» και «προς το παρόν η επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων, είναι διαχειρίσιμη».
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, στα 3,2 δισ. ευρώ και στόχος είναι να μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώνεται στο 8%.
Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 339 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 14,2% σε ετήσια βάση. Η συνεισφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε σε 10%, έναντι 18% το προηγούμενο έτος, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σε 6% τα επόμενα τρίμηνα.
Ανθεκτική υπήρξε η επίδοση στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, σε επαναλαμβανόμενη βάση, παρά την μείωση κατά 6,2% σε επίπεδο γ’ τριμήνου στα 93 εκατ. ευρώ λόγω της απόσχισης του τομέα αποδοχής καρτών, ενώ στο εννεάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 298,2 εκατ. ευρώ.
Σημαντική πρόοδος επετεύχθη ως προς τους στόχους ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, με τον δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1)με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ να διαμορφώνεται στο 12,1%, ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης.
Περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης των κεφαλαιακών δεικτών, αναμένεται το 2023 μέσω προγραμματισμένων δύο συνθετικών τιτλοποιήσεων, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με την διοίκηση «πλήρως τους στόχους της Τράπεζας για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους της» στο πλαίσιο και της δέσμευσης για την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.