Θέση στην επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών διεκδικούν εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και ισχυρά ξένα funds! Από τον Πόλσον στον Χόλτερμαν!

Θέση στην επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών διεκδικούν εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και ισχυρά ξένα funds! Από τον Πόλσον στον Χόλτερμαν!

Ο ρόλος των ξένων παικτών στο ιδιοκτησιακό των συστημικών τραπεζών! Τι παίζει με Alpha, Πειραιώς και Εθνική! Οι ζυμώσεις και συζητήσεις μεταξύ των funds και η συγκέντρωση πακέτων μετοχών!

Οι εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, συστημικών αλλά και μικρότερων, ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς αυτή την περίοδο βλέπουμε μόνο τα πρώτα κύματα όσων θα ακολουθήσουν, αλλάζοντας τον σημερινό μετοχικό χάρτη, αλλά και τις υφιστάμενες ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο.

Ο οποίος νομοτελειακά δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα, αν δεν αλλάξουν ριζικά οι δυνατότητές του να ανταποκριθεί στις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, των χιλιάδων επιχειρήσεων και όχι μόνο των ισχυρών ομίλων, που διψούν για δάνεια, αλλά και των επαγγελματιών και των ιδιωτών που παραμένουν αποκλεισμένοι από την τραπεζική στήριξη, επί 12 και πλέον χρόνια.

Την ώρα τούτη το γεγονός είναι πως για το μέλλον των συστημικών τραπεζών καθοριστικός θα είναι ο ρόλος κυρίως των ξένων ισχυρών παικτών αλλά και των κορυφαίων funds που έχουν αποκτήσει σοβαρές μετοχικές θέσεις.

Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ο ρόλος του Χένρι Χόλτερμαν, του Ολλανδού του Ελλάκτωρα, ο οποίος σκοπεύει σε πρώτη φάση να ανεβάσει το ποσοστό του στην Alpha Bank αρχικά στο 9,9% από περίπου 5% που σήμερα κατέχει!

Και να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος πάνω και από τον Αμερικανό επενδυτή Πόλσον (που κατέχει από 5,6% έως 6,7%, από 7,6% πριν την αύξηση), την Fidelity και την Schroeder’s!

Σημειώνεται ότι ο Χόλτερμαν είχε επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο project της ιδιωτικοποίησης του 20% της Εθνικής, στην προ Αράβων εποχή, ενώ είχε επιδιώκει να αποκτήσει μετοχές της Τρ. Πειραιώς στην αύξηση κεφαλαίου, χωρίς όμως επιτυχία!

Από την άλλη πλευρά, το τι θα κάνει ο Πόλσον ειδικά με το πακέτο μετοχών που κατέχει στην Τρ. Πειραιώς (18,6%) θα έχει μεγάλη σημασία για τις μετοχικές ισορροπίες της μεγάλης συστημικής τράπεζας!

Πάντως, το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη στο τραπεζικό σύστημα γενικώς και όχι ειδικώς, τα funds ζυμώνονται μεταξύ τους και συζητούν το ενδεχόμενο συγκέντρωσης πακέτων μετοχών μέσα από ένα σχέδιο κοινής γραμμής και άσκησης ελέγχου. Το μέλλον θα δείξει…

Έχοντας μειώσει δραστικά, αλλά όχι οριστικά, τα κόκκινα δάνειά τους και με γεμάτα τα ταμεία τους, οι τράπεζες δυστυχώς δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Από τη μία, αναλογιζόμενες την φθοροποιό περίοδο των παχιών αγελάδων και των δανειοδοτήσεων ουσιαστικά χωρίς κανένα κριτήριο με δική τους φυσικά ευθύνη, αλλά και εγκλωβισμένες στη λογική της στενής και παραδοσιακής τους πελατείας, έχουν καταστεί βαρίδι στις όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες καταβάλλονται και μπορούν να εισφέρουν και στο ΑΕΠ της χώρας και στον τομέα της εργασίας, των εξαγωγών κλπ.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν δυνάμεις και άφθονα κεφάλαια, εγχώρια και ξένα, που βρίσκονται παρκαρισμένα σε διάφορες μορφές μέχρι νεωτέρας, τα οποία αναζητούν αυτή ειδικά την περίοδο επενδυτικές ευκαιρίες, πέραν των περιορισμένων τοποθετήσεων τους σε συγκεκριμένους κλάδους και εταιρείες, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις, διαβλέποντας ότι οι ευκαιρίες εισόδου τους είναι δεδομένες και συνάμα συγκεκριμένες

Πέραν, όμως των προσδοκιών απόκτησης συμμετοχής ειδικά στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών απεμπλοκής του Δημοσίου (στην Eurobank είναι μικρό το ποσοστό του ΤΧΣ και παίζει άλλο σενάριο μελλοντικά), έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που συμβαίνει καθημερινά τους τελευταίους 3-4 μήνες με τον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά επί των τραπεζικών μετοχών.

Μιλάμε για μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών, δεδομένων μάλιστα των περιστάσεων και της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών

Μία εικόνα των αυξημένων συναλλαγών δίνουν τα στοιχεία τριμήνου, τα οποία μαρτυρούν και τη συστηματική προσπάθεια αθόρυβης τοποθέτησης όσων επιδιώκουν να είναι παρόντες στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην Εθνική, οι συναλλαγές (αγορές-πωλήσεις) στο τελευταίο τρίμηνο αντιπροσωπεύουν το 11% του συνόλου των μετοχών, όταν το 40% είναι παρκαρισμένο στο ΤΧΣ και κανένας μέτοχος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής με ποσοστό άνω του 5%. Ουσιαστικά, όλα τα ενδεχόμενα εδώ είναι ανοιχτά, με κομβικό-καταλυτικό το ρόλο της αποεπένδυσης αρχικά του 20% από το Ταμείο και σε μεταγενέστερο χρόνο, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του υπολοίπου 20%

Στην Alpha Bank, στο τελευταίο τρίμηνο άλλαξε χέρια το 17,63% των μετοχών της, το μεγαλύτερο σε όλο τον κλάδο. Εδώ και αν είναι εντελώς ανοιχτό το παιχνίδι, καθώς πέραν του 9% που κατέχει το ΤΧΣ, ένα (θηριώδες) ποσοστό 74% κατέχουν ξένοι θεσμικοί, Έλληνες θεσμικοί το 5% και διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα το 12%. Αντιλαμβάνεστε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεγάλος ο συνωστισμός και θεσμικών επενδυτών, αλλά και εφοπλιστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που έχουν στόχο τον μελλοντικό έλεγχό της, μέσα από αγορές μετοχών και συνεργασίες με ξένους κυρίως θεσμικούς.

Ήδη, το Radar.gr, έχει καταγράψει ορισμένες από τις πρώτες επιθετικές κινήσεις από μεγάλα εγχώρια σπίτια, όχι κατ΄ ανάγκην ίδιων συμφερόντων. Και για αυτό τον λόγο στην περίπτωση της συγκεκριμένης τράπεζας η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων, με το έδαφος να είναι ακόμα σχεδόν παρθένο, για όποιον έχει μακροπρόθεσμο στόχο και όχι την αποκόμιση κέρδους, έστω και μεγάλου σε μεσοβραχυχρόνια βάση

Στην Πειραιώς, στο τελευταίο τρίμηνο άλλαξε χέρια το 11,13% των μετοχών της και με το 27% να είναι παρκαρισμένο στο ΤΧΣ. Επόμενος μεγαλομέτοχος είναι ο Πόλσον με 19%, η Helikon έχει 8%, 8% έχουν ιδιώτες μέτοχοι και 38% διάφορα νομικά νομικά πρόσωπα. Εμείς σας αποκαλύψαμε τις κινήσεις ελέγχου των μετοχικών εξελίξεων από την Helikon, με φιλική επίθεση προς άλλους μετόχους, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Τέλος, στην περίπτωση της Eurobank, άλλαξε χέρια στο τελευταίο τρίμηνο το 8,5% των μετοχών της, με κύριο μέτοχο τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα με ποσοστό 32,99%. Το Capital Group κατέχει 5,06%, ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 53,84%, Έλληνες θεσμικοί το 2,77% και 5,94% έχουν νομικά πρόσωπα και ιδιώτες, με το ΤΧΣ να έχει απομείνει με 1,4%. Εδώ, όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Γουάτσα, που δεν φαίνεται να βιάζεται, περιμένοντας καλύτερες συνθήκες και αποτίμηση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Το μεγάλο ποσοστό, βέβαια, των ξένων θεσμικών αφήνει και εδώ ανοιχτό το μελλοντικό παιχνίδι.

Σημειώνω ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες φυσιολογικά έπρεπε μέσα στο τρέχον έτος να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Αλλά οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν επιτρέπουν προς το παρόν τέτοιες κινήσεις, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, αν δεν υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα, λόγω της πολύ πιθανής αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών

Τέλος, συγκρατείστε την πληροφορία, που δεν προέρχεται μόνο από μία πηγή, ότι ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια φέρονται αποφασισμένα να εισέλθουν δυναμικά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ το ίδιο φέρεται ότι επιθυμούν και μεγάλα εγχώρια τζάκια, το πιθανότερο σε συνεργασία με ξένα funds για πολλούς και…εξηγήσιμους λόγους!