Τραπεζίτες: To «ζοφερό» οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια
Η νέα κρίση συνοδεύεται από πολλές βόμβες που απειλούν και πάλι την ελληνική οικονομία και φυσικά το τραπεζικό σύστημα!
Οι τραπεζίτες αν και προσπαθούν να φανούν αισιόδοξοι το «ζοφερό» οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Η νέα κρίση συνοδεύεται από πολλές βόμβες που απειλούν και πάλι την ελληνική οικονομία.
Πληθωρισμός, επιτόκια, αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, «πάγωμα» των επενδύσεων από τους επιχειρηματίες, πίεση και στα τουριστικά έσοδα του 2023, καθυστέρηση στην ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας…
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ η διαχείριση του οποίου απαιτεί δημοσιονομική σύνεση, όπως ανέφεραν χθες χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών οι τραπεζίτες Φωκίων Καραβίας (CEO- Eurobank), Γιώργος Ζανιάς (πρόεδρος Eurobank), Γκίκας Χαρδούβελης (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας), Απόστολος Ταμβακάκης (EOS Capital Partners), Θόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος (πρώην Διοικητής ΤτΕ).
Και παραδέχτηκαν πως χρειάζεται πειθαρχία καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ανάμεσα σε πληθωρισμό και ύφεση.
Πάντως στο τέλος του μήνα έρχεται και νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ κατά 0,75% και αυτό σημαίνει νέα πίεση στους ήδη πιεσμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Με τους τραπεζίτες να παραδέχονται πως:
– για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός δεν αρκεί η αύξηση των επιτοκίων, αλλά απαιτείται παράλληλα συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με χαμηλά ελλείμματα και μειούμενο δημόσιο χρέος,
-η νέα κρίση και η αβεβαιότητα φέρνει καθυστερήσεις στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα,
-οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία είναι αντιμέτωπες με την ύφεση
-η ύφεση θα φέρει χαμηλότερα τουριστικά μεγέθη το 2023
-οι επενδύσεις πιέζονται καθώς οι επιχειρήσεις, ακόμα και εκείνες που έχουν μηδενικό δανεισμό «παγώνουν» κάθε επενδυτική δραστηριότητα.
-η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών θα δημιουργήσει αυξημένες επισφάλειες –δηλαδή καθυστερήσεις στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων-, ενώ θα μειωθεί και η ζήτηση για νέα δάνεια.
Οι τραπεζίτες προσπαθούν να διατηρήσουν ψήγματα αισιοδοξίας καθώς η χώρα θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης φέτος γύρω στο 6% και προβλέπουν ότι δεν περάσει σε καθεστώς ύφεσης, αντίθετα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% με 2,5% το 2023.
Και φυσικά υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αμβλύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο επενδύσεων.