Η εκτόξευση των spreads «μπλοκάρει» την έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε ανάλυσή του για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Fitch, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον και τη διετή πανδημική κρίση.
Ωστόσο, οι καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων του ΑΕΠ, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας θα οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών, αλλά αυτά θα μετριαστούν από τις περαιτέρω μειώσεις των NPEs, τις καλύψεις των ζημιών από δάνεια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας και τα οφέλη από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
«Μπλόκο» στην έξοδο των τραπεζών στις αγορές
Η Fitch δεν αναμένει ότι το τρέχον κλίμα αβεβαιότητας στο οικονομικό και γεωπολιτικό μέτωπο θα επηρεάσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της τάξης των 4 δισ. ευρώ το 2022, ώστε να φτάσει ο κλάδος σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό NPEs μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτιμά ωστόσο ότι θα αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση χρέους λόγω της αυξημένης αστάθειας της αγοράς και των ευρύτερων πιστωτικών spreads. Έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 για να ανταποκριθούν στον τελικό στόχο για τα MREL και ο οίκος εκτιμά ότι πρέπει ακόμη να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαίων τους στο τέλος του 2021.
Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη
Το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021 και αναμένει ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα συνεχιστεί φέτος, υποστηριζόμενη από περαιτέρω ανάκαμψη στον τουρισμό και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Fitch ωστόσο υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2022 και το 2023 λόγω των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της ασθενέστερης ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο 3,5% φέτος από 4,1% πριν και 3,2% το 2023 έναντι 4% προηγουμένως.
Το πρόγραμμα “Γέφυρα” και οι λύσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις χρησίμευσαν για την παράταση της στήριξης για δάνεια που εξέρχονται από το μορατόριουμ, αποτελούν μέτριο κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει ο οίκος. Οι επιδοτήσεις αφορούσαν δάνεια 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 (6% των ακαθάριστων δανείων), και μόνο το 5% περίπου αυτών των δανείων έχει οδηγηθεί σε αθέτηση πληρωμής. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΒΑ, περίπου το 16% των δανείων που προηγουμένως ήταν σε μορατόριουμ (τα οποία περιλαμβάνουν επίσης δάνεια με στήριξη από το “Γέφυρα”) ταξινομήθηκαν ως Στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022 – το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της περιφέρειας– και περίπου το 39% ταξινομήθηκε ως Στάδιο 2. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση καθυστέρησης της οικονομικής ανάκαμψης.