Κερδοφορία στα 700 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς ακολουθώντας το μοντέλο Intesa
Η τράπεζα Πειραιώς είναι πρώτη σε καταθέσεις και διαθέτει σήμερα 5,7 εκατ. πελάτες και μερίδιο 35% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές
Mε το μοντέλο της ιταλικής Intesasanpaolo (αύξησης των κεφαλαίων διαχείρισης) στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς να αυξήσει την κερδοφορία της, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Χρ. Μεγάλου.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το 2025 σχεδιάζει να διπλασιάσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια σε 12 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ σήμερα ενώ στην ανάπτυξη αναμένεται να έχει θέση και η δημιουργία ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με τη Natech.
Σε κερδοφορία μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Returnoa ΤBV) 12% ή 700 εκατ. ευρώ το 2025 στοχεύει με το επιχειρηματικό της πλάνο η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας άξονες την αύξηση εσόδων από προμήθειες (διαχείριση κεφαλαίων), την αύξηση εσόδων από τόκους και την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.
Το επιχειρηματικό πλάνο
Για να φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ η τράπεζα ξεκινά το 2021 από μια βάση RoTBV 200 εκατ. ευρώ, και ήδη ενημέρωσε τους επενδυτές.
To αποτέλεσμα του επιχειρηματικού σχεδίου θα είναι η διανομή αξίας στους μετόχους του 35% των κερδών το 2025 και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η διανομή, σε ποσοστό όμως 20% των κερδών.
Το επιχειρηματικό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως είπε ο Ceo της κ. Χρ. Μεγάλου, έτυχε θερμής υποδοχής και παρουσιάστηκε διά ζώσης σε περισσότερους από 80 επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, για πρώτη φορά μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ.
Φάση ανάπτυξης
Το 2021 η Τράπεζα “καθάρισε” το βιβλίο της φθάνοντας τον Δείκτη μη εξυπηρετούμενων στο 13% από 45% το 2020 – ενώ μέχρι το τέλος έτους προβλέπεται να φθάσει το 8-9% με δυο τιτλοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, μετά την δραστική μείωση των ΝPE’S, η τράπεζα μπορεί να περάσει την φάση στης ανάπτυξης.
Την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης 3 δισ. ευρώ, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4%, τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν άνοδο κατά 40%, οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 25%, εκδόθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ και τέλος επιτεύχθηκαν μηδενικές εκπομπές Scope 2.
Μάλιστα, για την ολοκλήρωση των στόχων ο SSM μείωσε τα απαιτούμενα κεφάλαια κατά 25 μονάδες βάσης. Από πλευράς κεφαλαίων ο Δείκτης κεφαλαίων CET 1 (Fully loaded) θα φθάσει το 15,9% το 2022 και μένοντας σταθερός μεταξύ το 2025.
Πρωτιά σε καταθέσεις
Η τράπεζα είναι πρώτη σε καταθέσεις και διαθέτει σήμερα 5,7 εκατ. πελάτες και μερίδιο 35% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ έχει εξυπηρετούμενα δάνεια 27,5 δισ. ευρώ και το πλάνο προβλέπει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων 35 δισ. ευρώ με στοχευμένη πιστωτική επέκταση.
Οι προμήθειες προβλέπεται να ανέλθουν στα 530 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. ευρώ) με διαφοροποίηση εσόδων από την διαχείριση κεφαλαίων και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.
Ειδικότερα, ο επόμενος στόχος είναι να ανέλθουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια σε 12 δισ. ευρώ είναι εφικτός κατά τον κ. Μεγάλου. Με την προσθήκη της Ιolcus, η Πειραιώς θα έχει υπό διαχείριση 7 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα, όμως, διαθέτει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην διαχείριση καθώς μόνο το 7% του ΑΕΠ βρίσκεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια, έναντι 21% του AΕΠ που είναι σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Τα δε κεφάλαια πελατών -υπό διαχείριση- προβλέπεται να αυξηθούν σε 68 δισ. ευρώ, από 58 δισ. ευρώ σήμερα.
Ο στόχος των εσόδων
Από πλευράς εξόδων το 2025, η Πειραιώς στοχεύει σε λειτουργικό κόστος 700 εκατ. ευρώ (μείωση 200 εκατ. ευρώ) ενώ οι εργαζόμενοι θα μειωθούν σε 6 χιλιάδες, από 9 χιλιάδες σήμερα.
Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε επιθετική την μείωση του Δείκτη κόστους προς έσοδα από 59% σε κάτω από 40%.
Στην ανάπτυξη θα συμβάλει και η δημιουργία ψηφιακής τράπεζας σε συνεργασία με τη Natech με στόχο να προσελκυστούν 1 -1,5 εκατ. πελάτες της νέας γενιάς οι οποίοι δεν μπαίνουν ποτέ σε φυσικό κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο η Πειραιώς θα διεκδικήσει κομμάτι των καταθέσεων ύψους 55 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς θα λάβει πλήρη τραπεζική άδεια και στοχεύει στην “εξαγωγή” του εγχειρήματος στην Ευρώπη καθώς το κόστος είναι χαμηλότερο κατά 40%, ενώ ο προϋπολογισμός επενδύσεων στα ψηφιακά κανάλια θα φθάσει 90 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο Chief Finacial Officer κ. Θ. Γναρδέλης υπογράμμισε ότι η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% θα προέλθει μ ένα ισορροπημένο σχέδιο για την εξασφάλιση διατηρήσιμων αποδόσεων.
Συγκεκριμένα, το 1/3 θα προέλθει από τόκους, το 1/3 από τις προμήθειες και το 1/3 από την μείωση κόστους. Σε ό,τι αφορά τα επιτοκιακά έσοδα θα προστεθούν άλλα 250 εκατ. ευρώ έως το 2025 και εφόσον τα επιτόκια αυξηθούν πάνω από 0,50% θα προστίθενται άλλα 100 εκατ. ευρώ. Στα ακίνητα, επίσης, η αξία θα ανέλθει σε 2,2 δισ. το 2025 καθώς θα πωληθεί το Terra project (2.500 ακίνητα) ενώ θα αναπτυχθεί η Trastor στα 600 εκατ. ευρώ με υψηλές αποδόσεις της τάξεως του 6%.
Η τράπεζα προϋπολογίζει νέες εκταμιεύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ το 2022 κυρίως σε κλάδους που έχει υψηλή απόδοση, όπως μεταποίηση, τουρισμό και ενέργεια (24%, 20%,19% απόδοση στα κεφάλαια). Μεταξύ 2023-2024 οι εκταμιεύσεις θα είναι σταθερές στα 4,4 δισ. ευρώ και το 2025 θα φθάσουν τα 4,7 δισ. ευρώ το 2025.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε το ΑΕΠ και η οικονομική πορεία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό και σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνει από τον ξενοδοχειακό κλάδο στους προορισμούς με την υψηλότερη κίνηση τα έσοδα θα κινηθούν μεταξύ 18- 19 δισ. ευρώ με υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη. Έτσι, η ψυχολογική επίδραση στην οικονομία θα φθάσει την ανάπτυξη μεταξύ 3-3,5%.