Κριστίν Λαγκάρντ: Κάτω από 2% ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα
Την αισιοδοξία της ότι ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα.
«Ακόμα και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική – συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης βαθμονόμησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων – να υποστηρίζει την ανάκαμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.
«Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει έντονα το τρίτο τρίμηνο: η τριμηνιαία αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώθηκε στο 2,2 τοις εκατό και το ΑΕΠ αναμένεται ακόμη να υπερβεί το προ πανδημίας επίπεδό του γύρω στο τέλος του έτους» υπογράμμισε η κ.Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ χρειάστηκε επτά χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. «Αυτή τη φορά, χάρη στις ισχυρές και συνδυασμένες αντιδράσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αναμένουμε ότι θα ξεπεράσει το προπανδημικό επίπεδο σε λιγότερο από δύο χρόνια» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμέναμε τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο 4,1% τον Οκτώβριο.
Οι τρεις δυνάμεις του πληθωρισμού
Και εξήγησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού καθοδηγείται από τρεις κύριες δυνάμεις.
Το πρώτο από αυτά είναι οι τιμές της ενέργειας. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μετρούμενου πληθωρισμού. Το δεύτερο είναι ότι η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας ξεπερνά την περιορισμένη προσφορά και αυτό ωθεί προς τα πάνω τις τιμές. Και το τρίτο είναι ότι η αντιστροφή της προσωρινής περικοπής του γερμανικού ΦΠΑ πέρυσι ανεβάζει μηχανικά τα τρέχοντα μεγέθη για τον πληθωρισμό.
«Εάν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται ή οι περιορισμοί της προσφοράς επιμείνουν, ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό,τι αναμένουμε. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς και στη συνέχεια υψηλότερες τιμές. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε καμία απόδειξη για αυτό», τόνισε.
«Συνολικά, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τον νέο συμμετρικό στόχο του δύο τοις εκατό».
Η Ευρωπαία Τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο συνέχισε να κρίνει ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
«Όσον αφορά τα επιτόκια πολιτικής, στις μελλοντικές μας οδηγίες διατυπώσαμε ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια. Παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος» είπε.
Αναφερόμενη στις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος, τόνισε ότι συνεχίζουν να διασφαλίζουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας.
«Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων, μια αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή και θα αποτελούσε αδικαιολόγητο αντίθετο άνεμο για την ανάκαμψη» υπογράμμισε.
Οι αγορές ομολόγων
Όσον αφορά την περαιτέρω βαθμονόμηση των αγορών ομολόγων, η κ.Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι προθέσεις της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο: « Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας (ΡΕΡΡ), θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική – συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης βαθμονόμησης των αγορών περιουσιακών στοιχείων – να υποστηρίζει την ανάκαμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας του 2%» είπε.