Αλλάζει πρόσωπο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Η προεδρία της ΕΕΤ περνάει στην Alpha Bank με τον πρόεδρο της κ. Βασίλη Ράπανο να εκλέγεται και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Τραπεζών.
Αλλαγή θα υπάρξει και στη δομή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης. Πλέον μέλη του ΔΣ θα είναι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών, αντί των προέδρων. Ωστόσο πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης θα συνεχίσει είναι ένας από τους προέδρους των τραπεζών. Σταθερή αξία της ΕΕΤ παραμένει η κα Χαρούλα Απαλαγάκη, η Γενική Γραμματέας της.
Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού και της αναδιάρθρωσης της η ΕΕΤ θα συγκροτήσει οκτώ νέες Επιτροπές που θα χειρίζονται όλα τα κρίσιμα θέματα του κλάδου.
Ο ρόλος των επιτροπών θα είναι σημαντικός για μία σειρά από θέματα που αποτελούν σημείο αιχμής για το τραπεζικό σύστημα. Επικεφαλής των επιτροπών αυτών θα είναι ανώτερα στελέχη των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συσταθούν μεταξύ των άλλων επιτροπές με αντικείμενο το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, για θέματα Risk Management, για θέματα Ψηφιοποίησης, για την «πράσινη» τραπεζική και τα κριτήρια ESG, την χρηματοοικονομική εκπαίδευση, επιτροπή λιανικής, εταιρικής ευθύνης κλπ.
Στόχος της ΕΕΤ είναι να συνδράμει και τις τράπεζες στο έργο τους, καθώς πρωταρχικής σημασίας είναι πλέον η αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση της οικονομίας, και η πλήρης απαλλαγή των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα προβληματικά δάνεια.
Ακόμα αναμένεται πως σε δεύτερο χρόνο στην Ένωση Τραπεζών θα συμμετέχει και η Ενωση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις μιας και το βάρος της αντιμετώπισης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έχει πέσει πλέον στους servicers.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ
Ο κ. Βασίλης Ράπανος, ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έμπειρος τραπεζίτης και οικονομολόγος, γεννήθηκε το 1947 στην Κώ. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και φοιτητής το 1969, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 4 χρόνια λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης. Μετά την αποφυλάκισή του ολοκλήρωσε τις σπουδές του και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Καναδά (μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Λέικχεντ και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κουίνς).
Συμμετείχε στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που προετοίμασαν τη χώρα για την ένταξη της χώρας στο ευρώ και ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 2000-2004.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του δ.σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρείται πολύ καλός γνώστης των ελληνικών δημόσιων οικονομικών με προσωπικές απόψεις για τη συλλογή των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.