Moody's: Σημαντικά τα οφέλη των ελληνικών τραπεζών από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ
Στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 2,2 τρισ. ευρώ (δηλαδή στο 6% του ενεργητικού τους) έχουν ανέλθει τα δάνεια που λαμβάνουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τις στοχευμένες δημοπρασίας φθηνού χρήματος της ΕΚΤ (TLTROs).
Πρόκειται για τετραπλασιασμό της ρευστότητας σε σχέση με τα τέλη του 2019, σε μία εξέλιξη που βεβαίως αποδίδεται στον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεταξύ των μεγαλύτερων δανειοληπτών.
Σε έκθεσή του ο οίκος Moody’s επισημαίνει ότι η ραγδαία αύξηση στις χορηγήσεις φθηνών δανείων από την ΕΚΤ προσφέρει βραχυπρόθεσμα ουσιαστικό στήριγμα και ώθηση στην κερδοφορία τους. Μακροπρόθεσμα ωστόσο η εξάρτηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή απειλή.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Μάιο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το ενεργητικό τους, με τα κεφάλαια από TLTROs να αντιστοιχούν στο 14% των στοιχείων ενεργητικού. Μέσω των TLTROs η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες πιο μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος και τις ενθαρρύνει να χορηγούν με τη σειρά τους δάνεια στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ.
Οι αναλυτές του Moody’s προειδοποιούν ότι η αυξημένη εξάρτηση από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ λαμβάνονται υπόψη όταν αναλύονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες.
Πέραν της Ελλάδας, πολύ υψηλά επίπεδα δανεισμού εμφανίζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες του Νότου, ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές. Αυτό μάλιστα δεν έχει αλλάξει από τότε που η ΕΚΤ δρομολόγησε το πρώτο πρόγραμμα TLTROs το 2010.
Η πανδημία όμως ανάγκασε και τις τράπεζες εκείνες που έως το 2020 δεν είχαν κάνει ιδιαίτερη χρήση των φθηνών δανείων, να καταφύγουν σε αυτά. Ο λόγος για τα χρημστοπιστωτικά ιδρύματα Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Αυστρίας.
Μάλιστα τον Μάιο του 2021, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες κεφαλαίων TLTRO σε απόλυτους όρους, λαμβάνοντας 450 δισ. ευρώ ή 4% του ενεργητικού τους. Οι ιταλικές τράπεζες ακολούθησαν με δάνεια ύψους 440 δισ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές δανείστηκαν 420 δισ. ευρώ. Στα 290 δισ. ευρώ ανήλθε ο δανεισμός των ισπανικών πιστωτικών ιδρυμάτων.