Leaders της ΝΑ Ευρώπης οι Ελληνικές Τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια θα είναι και πάλι οι αδιαμφισβήτητοι leaders της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις τράπεζες κ. Γιώργος Ζαββός.
Οι τράπεζες, συμπλήρωσε, καθώς απηλλάγησαν από μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων, αναπτύσσουν ξανά τον δυναμισμό τους με νέα επιχειρηματικά σχέδια, επεκτεινόμενες με εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, συνδυάζοντας έτσι το αίτημα για ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζαββός απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με το κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στην Αμφίπολη ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Η κάθε τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που διαθέτει προφανώς τη δική της επιχειρηματική πολιτική και αυτονομία ως προς τη λήψη των αποφάσεών της. Τα θέματα, ιδιαίτερα της ίδρυσης, της λειτουργίας ή και του κλεισίματος των τραπεζικών υποκαταστημάτων, εμπίπτουν στην επιχειρησιακή πολιτική που έχει το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» .
Εκανε αναφορά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσα από τις τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» , σημειώνοντας: οι τράπεζές μας βρίσκουν ξανά και πάλι τον βηματισμό τους και την εμπιστοσύνη και υλοποιούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Ήδη από φέτος θα φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά. Κυρίως όμως προσφεύγουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γιατί μπορούν πλέον να προσελκύσουν τους επενδυτές.
Ακόμα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει «επανειλημμένα και κατ’ ιδίαν και μέσα στη Βουλή, έχει καλέσει τις τράπεζες να εφαρμόζουν την επιχειρηματική τους πολιτική ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, με γνώμονα και το δημόσιο συμφέρον.
Οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες των πελατών τους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα των πλέον ηλικιωμένων, για τους οποίους αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι ευχερείς πάντα οι μετακινήσεις, και κυρίως αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές.
όπως είπε οι τράπεζες πρέπει να συντονίσουν οι ίδιες τις ενέργειές τους και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα αν κλείνουν τρία-τέσσερα υποκαταστήματα σε μια περιοχή, τουλάχιστον να υπάρχει ένα, το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής και να σκεφτούν και άλλες ενδεχόμενες λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η Κυβέρνηση κάνει έκκληση για την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων, κατέληξε ο κ. Ζαββός.