Μπαίνει μπροστά ο πτωχευτικός για τις επιχειρήσεις
Μπαίνει μπροστά ο πτωχευτικός από σήμερα σε ότι αφορά την εξυγίανση των επιχειρήσεων.
Δηλαδή τη ρύθμιση των χρεών. Διότι για το επόμενο βήμα που είναι η πτώχευση, θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των δικαστηρίων, κάτι που αναμένεται μετά τη λήξη του lockdown. Ενώ σε τρεις μήνες την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η «Δεύτερη Ευκαιρία» και για τα φυσικά πρόσωπα.
Χθες συνεδρίασε και πάλι η Επιτροπή Συντονισμού για το νέο πλαίσιο του πτωχευτικού, και το καλό νέο είναι ότι βγήκε «λευκός καπνός» σε ότι αφορά τον αλγόριθμο καθώς συμφώνησαν τράπεζες, servicers και δημόσιο, πως θα διαμορφώνονται οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις των οφειλών και θα καθορίζονται τα «κουρέματα».
Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες και αρκετές τηλεδιασκέψεις για να βρεθεί η φόρμουλα του αλγορίθμου –που δεν «ρίχνει» κανέναν- και να επέλθει συμφωνία ανάμεσα σε πιστωτές (δηλαδή τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) και δημόσιο (δηλαδή εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).
Ο αλγόριθμος θα είναι έτοιμος την 1η Ιουνίου, όπως και η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα.
Να σημειωθεί ότι τράπεζες και servicers έχουν ρίξει στη «μάχη» του πτωχευτικού, 100 έμπειρα στελέχη τους, με γνώση στη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών και της διαχείρισης κινδύνων, προκειμένου να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους για να είναι όλα έτοιμα τον Ιούνιο.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακης Σκέρτσος, οι επικεφαλής των διευθύνσεων διαχείρισης προβληματικών δανείων των τραπεζών, οι CEO των εταιρειών διαχείρισης, ο επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης.
Εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι 54 ΚΥΑ, που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νόμου, ενώ εκκρεμεί και ο διεθνής διαγωνισμός για τον επενδυτή –ή το επενδυτικό σχήμα- που θα αναλάβει τον ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων. Και εδώ θα απαιτηθεί το επόμενο τρίμηνο για να τρέξουν οι διαδικασίες.