Σάββας Γουλόπουλος: «Ευκαιρία η παρούσα κρίση για την προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας»
Όσο η διάρκεια και το βάθος της νέας κρίσης δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί το ιατρικό σκέλος, όλοι μιλούν για μια χαμένη χρονιά. Και ενώ η ορατότητά μας είναι περιορισμένη και η αβεβαιότητα τεράστια, απαιτείται να σκεφτούμε πιο στρατηγικά για το μέλλον μας εν μέσω αυτής της συγκυρίας και να αναρωτηθούμε εάν είναι όντως μια χαμένη χρονιά ειδικά για την Ελλάδα.
Είναι δεδομένο ότι βγαίναμε από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και είχαμε τα πρώτα απτά παραδείγματα βελτίωσης. Μας χτύπησε, όμως, νέα παγκόσμια κρίση, αυτή της πανδημίας, η οποία χτύπησε και τον σημαντικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό (25% του ΑΕΠ της χώρας). Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Economic Forecast, Spring 2020), ο αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης το 2020 στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγάλος (ΑΕΠ: -9,7%, σε ετήσια βάση) κυρίως λόγου του τουρισμού.
Φυσικά ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός με σκοπό την παροχή ρευστότητας προς της επιχειρήσεις. Αυτό ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης στο 5ο Οικονομικό Forumτων Δελφών, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερεις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών.
Είναι όντως όμως μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα; Μάλλον όχι. Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως ευκαιρία την παρούσα κρίση για την προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τη βελτίωση της διεθνούς της εικόνας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο forum ο CΕΟ της Eurobank Φωκίων Καραβίας «δεν πιστεύω ότι το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά. Πρέπει από αυτή την κρίση να κεφαλαιοποιήσουμε καλύτερα το ‘‘brand name’’ της χώρας μας, κυρίως για να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του τουριστικού κλάδου».
Στην δική του τοποθέτηση και CEO της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης είπε ότι πιστεύει πως η πανδημία θα αποδειχθεί μία ευκαιρία για τη χώρα από το 2021 και μετά. «Ο ρόλος των τραπεζών τώρα είναι να διαχειριστούν έξυπνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ενισχύσουν τον υγιή και επενδυτικό ανταγωνισμό. Η σωστή διαχείριση κονδυλίων και η απορροφητικότητα είναι απαραίτητη» υπογράμμισε.
Η αξιοποίηση των 51 δισ. (32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 169 από ΕΣΠΑ) για την δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας και τον μετασχηματισμό τους κράτους, θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή. Σε καμία περίπτωση αυτοί οι πόροι δεν πρέπει να κατασπαταληθούν. Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία. Τα κονδύλια πρέπει να διατεθούν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης.
Εκτός από την τουριστική βιομηχανία, θα πρέπει να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, όπως είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή, καθώς και η μεταποίηση.
Στην Ελλάδα οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά η έλλειψη αξιοπιστίας των τελευταίων ετών δημιούργησε επενδυτικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί.
Αυτή την ανάγκη τόνισε ο CEO της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης αναφέροντας ότι, εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, «το δεύτερο project αφορά στο εθνικό εγχείρημα κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η προηγούμενη μακροχρόνια κρίση και δυσχεραίνει περαιτέρω η νέα ύφεση του 2020. Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αύξηση της απορροφητικότητας σε σχέση με το –όχι και τόσο τιμητικό για όλους μας– παρελθόν και για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει να αναλάβει τη συγχρηματοδότηση έργων και –κυρίως– την ενίσχυση του νέου οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση.
Γράφει ο Σάββας Γουλόπουλος, δημοσιογράφος ([email protected])