Η επιστροφή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο εγχώριο banking

31/07/2019, 10:13
1

Δυναμική επιστροφή στο εγχώριο banking επιχειρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της συμμετοχής της Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Την Τετάρτη 31 Ιουλίου είναι η καθοριστική ημερομηνία για τα αποκαλυπτήρια της νέας καθαρής από “κόκκινα δάνεια” τράπεζας, με την ολοκλήρωση και των τελευταίων κανονιστικών εγκρίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών από την υπό εκκαθάριση Λαϊκή στον όμιλο Motor Oil. Η συναλλαγή έχει ήδη εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας που θα αναλάβει αναμένεται να αποφασίσει και την μετονομασία της σε Optima Bank.





Όπως είναι γνωστό τον περασμένο Οκτώβριο ο όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της εταιρείας Barniveld Enterprises κατέστη ο απόλυτος κυρίαρχος της IBG, της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας με το τίμημα να διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 εκατ. ευρώ.





Από τότε δρομολογείται σταδιακά η οργάνωση της λειτουργίας της νέας τράπεζας, η οποία έχει ως στόχο έως τα τέλη του 2019 να διαθέτει περίπου 25 νέα καταστήματα, ενώ παράλληλα υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στην νέα τεχνολογία.





Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι την τελευταία διετία η οικογένεια Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται και στην τραπεζική στην αγορά της Ρουμανίας. Εκεί διαθέτει την Marfin Bank Romania η οποία από πρόσφατα μετονομάστηκε σε Vista Bank Romania. H μετονομασία είναι ένα από τα τελευταία βήματα μιας διαδικασίας ενίσχυσης της τράπεζας που περιελάμβανε αύξηση κεφαλαίου 30 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018, διεύρυνση της ομάδας διαχείρισης και ανανέωση του χαρτοφυλακίου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.Η Vista Bank κατατάσσεται στην 22η θέση από τις 35 τράπεζες στη Ρουμανία. Με 30 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρουμανία, εκ των οποίων 9 στο Βουκουρέστι και 21 εκτός της πρωτεύουσας, η στρατηγική της τράπεζας είναι να ανοίξει περισσότερα υποκαταστήματα σε βασικές αγορές-πόλεις.





Υπενθυμίζεται ότι το 1988 ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα την άδεια λειτουργίας της ως τότε αδρανούς Τράπεζας Χίου. Δέκα χρόνια αργότερα η Τράπεζα Χίου εισήλθε στο Χρηματιστήριο μέχρι και το 2000 οπότε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ο Όμιλος Βαρδινογιάννη συνέχισε να διαθέτει σημαντικό πακέτο μετοχών.





Η Επενδυτική Τράπεζα





H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύθηκε το 2004. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τη Marfin Ελληνική Χρηματιστηριακή, κίνηση με την οποία η IBG αποκτά έναν σημαντικό τομέα επενδυτικών υπηρεσιών και εξειδίκευσης.





Το 2007 ενσωματώνεται η εταιρία επενδυτικού χαρακτήρα «Εγνατία Finance» και ένα χρόνο μετά ενσωματώνεται η «Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή» και η IBG αποκτά σημαντικό μέγεθος στο τομέα παροχής υπηρεσιών επενδυτικών συναλλαγών.





Από το 2012 μέτοχος της IBG είναι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank – CPB), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και τα οποία βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Το 2013, όταν – λόγω του bailout – το σύνολο των εργασιών της της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η IBG εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό και χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα. Η IBG συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργεί αυτόνομα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδυτικές υπηρεσίες και παράλληλα αναπτύσσοντας δυναμικά υπηρεσίες παροχής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.





Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα. Εποπτεύεται από την ΤτΕ με πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου.