Πώς κρίνουν οι τραπεζίτες την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

30/01/2019, 15:40
1

«Συγκράτηση» προκάλεσε στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η τιμολόγηση -απόδοση 3,6%, κουπόνι 3,45%- του 5ετούς ομολόγου κατά την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.





Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το 3,6% είναι «λίγο ακριβό, όταν το benchmark του πιο κοντινού σε διάρκεια 4ετούς τίτλου που έχει η καμπύλη των ομολόγων του δημοσίου μετά το swap ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώνεται στο 2,95%, ενώ η απόδοση του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν στο 3,6%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος του 5ετούς θα έπρεπε ιδανικά να κινηθεί στο 3,27%».





Προσθέτουν πως εφεξής η προσοχή στρέφεται στη συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων στη διατραπεζική αγορά. Ωστόσο, όλα τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν πως ανεξάρτητα από την τιμολόγηση, «σημασία έχει το γεγονός ότι η χώρα επέστρεψε στις αγορές μετά από πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα». Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το δημόσιο να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα -εντός του επόμενου 3μήνου- και σε άλλη έκδοση ομολόγου, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί η σχέση των ελληνικών τίτλων με τους επενδυτές.





Σιγά σιγά

Όσο για τα σχέδια ομολογιακών εκδόσεων από τις ίδιες τις τράπεζες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το βήμα θα γίνει σιγά και σταθερά» και προσθέτουν ότι «όπως το δημόσιο έπρεπε να επιστρέψει στις αγορές και να κάνει το πρώτο βήμα σύνδεσης με τους επενδυτές, έτσι και οι τράπεζες αλλά και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να βγουν στην αγορά ομολόγων». Σε αντίθεση με το δημόσιο, οι εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανά πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο εκ των συστημικών τραπεζών ετοιμάζονται άμεσα για έκδοση ομολόγων (καλυμμένων) ενώ ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες.





Να μη χαθεί το momentum

Παρά τη συγκράτηση που προκαλεί η τιμολόγηση, οι διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να προχωρήσει το αργότερο την Άνοιξη σε μία ακόμη έκδοση ομολόγου, προκειμένου να διατηρήσει την επαφή με τις αγορές και να συνεχίσει τις επαφές με τους επενδυτές.





«Δεν πρέπει για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για προεκλογική αδράνεια, να παγώσει ο στόχος και να περάσει ένας ακόμη χρόνος χωρίς νέες εκδόσεις», αναφέρουν.