«Clean exit» και «stress tests»

01/04/2018, 10:51
1

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας περνά από τις τράπεζες. Όλα κρίνονται από τα τεστ αντοχής που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το αν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν και οι σχετικές… διαρροές που θέλουν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μην περνούν το δυσμενές σενάριο. Προς το παρόν ουδείς γνωρίζει αν αυτές οι φήμες στηρίζονται σε πληροφορίες ή είναι παιχνίδια εντυπώσεων που μπορούν να αγγίζουν ακόμα και τη… χρηματιστηριακή προπαγάνδα. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν (όταν έρθει εκείνη η ώρα) αυτές οι φήμες, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου.


Το καλό, το δυσμενές σενάριο και τα… υποσενάρια


Φαίνεται πως το καλό σενάριο για τις τράπεζες λέει ότι δεν θα χρειαστούν καμμία κεφαλαιακή ενίσχυση και όλα θα κυλήσουν ομαλά. Θα συνεχίσουν όμως τα… μέτρα που έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ και τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τη γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Το δυσμενές σενάριο φαίνεται να περιέχει αυξήσεις κεφαλαίου. Και αυτό το σενάριο φαίνεται να «σπάει» σε δύο… υποσενάρια. Έχουν να κάνουν με τον χρόνο που θα πρέπει να γίνουν οι ΑΜΚ σε περίπτωση που απαιτηθούν.


Το πρώτο… υποσενάριο αναφέρει ότι οι τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών. Αυτό το… υποσενάριο θα είναι απολύτως καταστροφικό, γιατί θα πρέπει να αναζητηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε ένα δύσκολο κλίμα. Θα συμπέσει και με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τη στιγμή δηλαδή που οι επενδυτές διεθνώς θα παρατηρούν στενά την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας.


Το δεύτερο… υποσενάριο φαίνεται να κλείνει σε αυξήσεις μέσα στο 2019 ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να βρεθούν τα κεφάλαια. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει χρόνος να «στρωθεί» το κλίμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κυρίως με τους διεθνείς επενδυτές, αλλά και για τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών που δεν έχουν κληθεί μόνο μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη τα τελευταία χρόνια.


Οι... αρνήσεις των μεγαλομετόχων


Όλα φυσικά θα κριθούν και από τις προθέσεις των μεγαλομετόχων, αν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο για νέες αυξήσεις σε κάποιες τράπεζες. Κι αυτό γιατί αρκετοί μεγαλομέτοχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι έχουν βάλει ήδη αρκετά χρήματα (κάποια δισ. ευρώ) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα χρήματα που έβαλαν έχουν… εξανεμιστεί σε μεγάλο βαθμό.