Η ζωή χωρίς… capital controls
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για το τέλος των capital controls.
Βέβαια, μπορεί να αποχωρεί ο «εφιάλτης» που επέβαλε η κυβέρνηση το 2015, πλην όμως, το υφιστάμενο σήμερα όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, δεν έχει νόημα αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές τους.
Ούτως ή άλλως η ενίσχυση των καταθέσεων κινείται με αργό ρυθμό γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών.
Πέραν του συσχετισμού της ροής των καταθέσεων με τα capital controls, το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο όπως τονίζουν τα τραπεζικά στελέχη δεν αντιμετωπίζεται και έχει διάρκεια, είναι η αφαίμαξη των καταθέσεων από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές εξανεμίζουν και τα υπόλοιπα των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες.
Τι θα ισχύσει
Η σχετική υπουργική απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις επόμενες ώρες, ενώ οι αλλαγές στους όρια αναλήψεων και τις μεταφορές κεφαλαίων το εξωτερικό θα ισχύσουν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.
Η εν λόγω απόφαση θα κινείται στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας με την απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Από τη στιγμή της δημοσίευσής της, προβλέπεται να ισχύσουν τα εξής:
- Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει όριο 5.000 ευρώ, το μήνα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι αναλήψεις, δεν φτάνουν ούτε στο ποσό των 1.000 ευρώ. Εξάλλου, από τον Ιούνιο που αυξήθηκε το όριο αναλήψεων, από 2.400 σε 5.000 ευρώ, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αντί να μειωθούν.
- Απελευθερώνονται και θα είναι χωρίς όριο και οι περιορισμοί στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.
- Θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα
- Αυξάνονται από 3.000 ευρώ, σε 10.000 ευρώ το ποσό, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
- Θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
- Επιτρέπεται η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου σε τράπεζα του εξωτερικού. Αυτό θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.
- Θα επιτραπεί η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.