Πατούλης: "Τα πέντε ψέματα της κ. Δούρου"

27/07/2018, 11:44
PATOYLIS DOYROY

Με μια λεπτομερέστατη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, αποδομεί μια προς μια τις αιτιάσεις της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου για την πλημμύρα που έπληξε το Μαρούσι, χθες Πέμπτη. Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί την κυρία Δούρου να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε ή να παραιτηθεί.

Τα πέντε ψέματα, όπως καταγράφονται στην ανακοίνωση, και οι απαντήσεις του Δήμου έχουν ως εξής:


  1. Η περιφέρεια Αττικής κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ. Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος που πλημμύρισε, δεν είναι δημοτικός και δεν είναι αδειοδοτημένο πάρκινγκ. Είναι χώρος που ανήκει σε ιδιώτες. Και φυσικά ποτέ ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπαζώθηκε από το Δήμο και φυσικά ποτέ δεν είχε νόμιμη χρήση πάρκινγκ.

  2. Δεν υπάρχει σήμερα κανένα εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου, στην οδό Αγ. Αθανασίου. Η αλήθεια είναι ότι το αμαξοστάσιο έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια και ο συγκεκριμένος χώρος είναι σήμερα ελεύθερος.

  3. Δεν έχει καμία σχέση ο Δήμος με τον πλακοσκεπή αγωγό, πάνω στην κοίτη του ρέματος, που αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η αλήθεια είναι ότι ο αγωγός δεν κατασκευάστηκε από το Δήμο Αμαρουσίου. Υπάρχει εκεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και προφανώς έχει κατασκευαστεί από κάποια υπηρεσία είτε του Κεντρικού Κράτους, είτε της τότε Νομαρχίας.

  4. Μιλά η κα Δούρου για μπάζωμα της φυσικής κοίτης του ρέματος σε τρία σημεία. Η αλήθεια είναι ότι αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι η Περιφέρεια Αττικής. Αν σήμερα λοιπόν είναι μπαζωμένη η κοίτη του ρέματος, τι κάνατε κυρία Δούρου τέσσερα χρόνια για να την ξεμπαζώσετε; Δεν ασκήσατε την υποχρέωσή σας; Δεν είστε υπεύθυνη γι αυτό;

  5. Μιλούν από την περιφέρεια Αττικής για καθυστερήσεις του Δήμου Αμαρουσίου όσον αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.


Η αλήθεια είναι ότι


  • Για πρώτη φορά ο Δήμος Αμαρουσίου χωρίς να είναι αρμόδιος, χρηματοδότησε κι εκπόνησε τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Σαπφούς, η οποία ολοκληρώθηκε με ΦΕΚ, το 2014.

  • Στη συνέχεια, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, πάλι με δικούς του πόρους, εκπόνησε τη μελέτη διευθέτησης του ρέματος.

  • Ο Δήμος Αμαρουσίου έστειλε στην Περιφέρεια Αττικής από τις 16/6/2016 την οριστική μελέτη διευθέτησης, προς έγκριση.

  • Η Περιφέρεια Αττικής με καθυστέρηση 8 μηνών και μετά από συνεχείς οχλήσεις του Δήμου απάντησε το Φεβρουάριο του 2017 με μια σειρά από παρατηρήσεις.

  • Στις 4/12/2017 ο Δήμος απέστειλε εκ νέου τη μελέτη, ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας.

  • Στις 18/5/ 2018 η Περιφέρεια Αττικής, προφανώς για να μην προχωρήσει το έργο, απαντά με νέες παρατηρήσεις, εντελώς άσχετες με τις αρχικές που μας είχε δώσει. Είναι ενδεικτικό ότι μας ζητήθηκε να παραδώσουμε συμπληρωματικά, μέχρι και μελέτη μετατόπισης των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, που θα έπρεπε να γίνουν κατά την κατασκευή του έργου, κάτι που ασφαλώς δεν αποτελούσε ευθύνη του Δήμου Αμαρουσίου και δεν είχε ποτέ προηγουμένως ζητηθεί από τηνΠεριφέρεια.

  • Πέραν από επικίνδυνη, αποδεικνύεται και άσχετη η κα Δούρου, αφούστην ανακοίνωσή της αμφισβητεί ότι η μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος διαθέτει την οριζόμενη εκ του νόμου 4014/2011 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Την ενημερώνουμε ότι διαθέτει και εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.

  • Το πόσο διαλυμένες είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αποδεικνύεται από ένα ακόμη γεγονός. Μας αποστέλλει η Περιφέρεια έγγραφα ζητώντας μας να καθαρίσουμε τα ρέματα της πόλης, όταν έπρεπε να γνωρίζει ότι είναι δική της αρμοδιότητα.


Τι έλεγε χθες η Περιφέρεια

Για «τεκμηριωμένες ευθύνες» του δήμου Αμαρουσίου αναφορικά με το πλημμυρικό φαινόμενο που σημειώθηκε σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Μαρούσι, κάνει λόγο η Περιφέρεια Αττικής σε απογευματινή ανακοίνωσή της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Περιφέρεια «το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου», γεγονός το οποίο αιτιολογεί ως εξής: «Από το ρέμα Σαπφούς τεράστιες ποσότητες νερού "έσκασαν" διαδοχικά, πρώτα σε εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του δήμου Αμαρουσίου και μετά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (πρώην ΗΒΗ) του ίδιου δήμου - παράνομο παρκινγκ. Με τις κατασκευές αυτές έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ (πρώην εργοστάσιο ΗΒΗ), ανάμεσα στην οδό Αγίου Αθανασίου και την οδό Πάρνωνος και βέβαια κάτω από το παράνομο αμαξοστάσιο του δήμου Αμαρουσίου, που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Αθανασίου και Ομήρου. Αντ'αυτών έχει κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός αυθαίρετης διατομής, που την πορεία του ουδείς γνωρίζει».

Αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ότι «εδώ και μήνες βρίσκονται στα συρτάρια της Περιφέρειας οι μελέτες που κατέθεσε ο δήμος Αμαρουσίου για τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς», η Περιφέρεια αναφέρει τα εξής:

«Εδώ και πάνω 17 μήνες ο δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών» τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει «Ευελπιστούμε ότι η "διορθωμένη" οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η "ώριμη" μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία».