Αλλάζει σελίδα η Ελλάκτωρ
Με νέο διοικητικό συμβούλιο θα πορευθεί η Ελλάκτωρ, καθώς η επαναληπτική γενική συνέλευση υπερψήφισε με ποσοστό 53% την πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση για την ανάκληση του υπάρχοντος ΔΣ. Η απαρτία στη Γ.Σ. ξεπέρασε το 78% και την πλάστιγγα υπέρ των Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση έγειραν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε ψήφους μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση ορισμένων ξένων θεσμικών, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών που ήθελαν να επικρατούν οι αδερφοί Καλλιτσάντση και η πρωτοβουλία «Change4Ellaktor».
Τα μικρά ξένα χαρτοφυλάκια
Η πλευρά των κυρίων Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα έχασε με μικρή διαφορά καθώς προσέλκυσε το 45,5% των ψήφων. Σημειώνεται πως υπέρ της τελευταίας πλευράς ψήφισαν και αρκετά μικρότερα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ κάποια άλλα προτίμησαν την αποχή.
Η εταιρεία μέσω της οποίας συμμετέχουν στην Ελλάκτωρ οι αδερφοί Καλλιτσάντση, η Pemanoaro Limited, που κατέχει 49.136.167 μετοχές, είχε νωρίτερα ζητήσει ονομαστική κλήση και φανερή ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, όγδοο, θέμα της γενικής συνέλευσης. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4% των μετοχών της Ελλάκτωρ απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης γεγονός που επισημάνθηκε από την πλευρά Καλλιτσάντση.
Το διοικητικό συμβούλιο που πρότεινε η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση είναι οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αλέξης Κομνηνός, Τάκης Δουμάνογλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Κατούνας, Δέσποινα Μαρκάκη και Ιορδάνης Αϊβάζης.
Πριν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε δηλώσει πως «αν χάσουμε δεν θα μετέχουμε στο διοικητικό σχήμα γιατί δεν συμφωνούμε. Θα είμαστε μέτοχοι, θα φροντίζουμε για τα συμφέροντα της εταιρείας, αλλά στο βαθμό που και η άλλη πλευρά φροντίζει επαρκώς για τα συμφέροντα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω πως και το ίδιο θα ισχύσει και από την άλλη πλευρά αν χάσει. Αν στραφεί εναντίον της εταιρείας και ανταγωνιστικά σε αυτή θεωρώ πως σπιλώνει και τη δική της φήμη καθώς είναι και αυτή συμμέτοχος στην ιστορία της Ελλάκτωρ. Πιστεύω πως αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί ανταγωνιστικά τότε πρέπει η άλλη να απαντήσει». Για τους εργαζόμενους είπε πως «η εταιρεία έχει συνέχεια, θα ζήσει και μετά από εμάς, ως τώρα στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της και θα σταθεί και στο μέλλον».
Τι είπαν οι δύο πλευρές
Στην αρχική του παρουσίασή του ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας είπε μεταξύ άλλων πως «έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και κριτική για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Προέρχεται από συγχώνευση πολλών κατασκευαστικών εταιριεών που ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και το Δ.Σ. απαρτιζόντουσαν από μέλη των οικογενειών και θεωρούμε πως η πορεία ήταν αρκετά ικανοποιητική και για την εποχή αυτή ήταν το κατάλληλο μοντέλο διακυβέρνησης. Το 2004 φέραμε τη McKinsey και εφαρμόσαμε κατά ένα μέρος τη μελέτη. Περάσαμε αυτά τα 20 χρόνια στη λογική των συνδυασμένων οικογενειακών επιχειρήσεων και παρά τη μετοχική υπεροχή που είχα δεν επέβαλα την άποψή μου στους συνεταίρους μου, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονταν ομόφωνα. Η διοίκηση ήταν συλλογική και οι ευθύνες συλλογικές σε επίπεδο μητρικής. Η μητρική ήταν ανίσχυρη γιατί τις θυγατρικές εταιρείες τις διοικούσαν μέτοχοι και είχαν σχεδόν πλήρη αυτοτέλεια από τη μητρική».
Στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης όπως το προχώρησε η διοίκηση, το μοντέλο αλλαγής των διαδικασιών του ομίλου, κ.α. Κατέληξε πως μετά τη συνέλευση του 2019 η οργάνωση - στόχος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή. Μετά τον Ιούνιο του 2019 το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από εξωτερικό διευθύνοντα σύμβουλο και ανεξάρτητα μέλη, ενώ θα δημιουργηθεί και συμβούλιο διοίκησης. Ο κ. Μπόμπολας κατέληξε πως «θεωρώ πως είναι κρίσιμο για τον όμιλο να αναλάβει κάποιος επαγγελματίας διευθύνων σύμβουλος, δεν είμαι αρχομανής. Ακολούθως και στις επιχειρηματικές μονάδες προβλέπεται απόσυρση των μετόχων από εκτελεστικές θέσεις».
Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε πως «δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια κίνηση στην Ελλάδα. Οταν το 1999 προχωρήσαμε στη συγχώνευση όλων μας ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στη χώρα που θα έβαζε τη σφραγίδα του στα πιο εμβληματικά έργα και θα προχωρούσε σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα αλλά τα τελευταία χρονια είναι σαφές πως ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και η εικόνα που έχει στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Φταίει η δομή του. Εμείς στην Ελληνική Τεχνοδομική είχαμε ξεκινήσει ως εργαζόμενοι και μετά γίναμε συνέταιροι, άρα δεν έγινε συγχώνευση τριών οικογενειών. Ξεκινήσαμε από αδύναμη θέση όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση εντός της Ελλάκτωρ».
«Στοιχείο αιφνιδιασμού»
Σε απάντηση των προτάσεων Καλλιτσάντση, ο κ. Μπόμπολας είπε πως «προφανώς οι μέτοχοι θα αποφασίσουν» και επισήμανε πως «υπήρχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού καθώς η πρόταση της Change4Ellaktor μια ημέρα πριν λήξει η σχετική προθεσμία. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ καλά προετοιμασμένη και χρηματοδοτημένη προσπάθεια με στόχο να ανατρέψει τη διοίκηση. Ήταν δύσκολο να έρθουμε σε επαφή με όλους τους μετόχους. Θεωρώ πως αυτό το κίνημα ήταν ένα ασύμμετρο κίνημα δεδομένου πως είχαμε ήδη αποφασίσει τις οργανωτικές αλλαγές».
Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κούτρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στα πιο πολλά που ειπώθηκαν έχω ήδη απαντήσει. Κλείνω φέτος 40 χρόνια δουλειάς σε αυτό το χώρο καθώς ήμουν και επτά χρόνια μελετητής. Κάποτε έπρεπε να αποχωρήσω και παρόλο που το ήθελα δε βρέθηκε όχι ο χρόνος και ο τρόπος που ικανοποιούσε πως αυτό που θα άφηνα πίσω θα ήταν αυτό που ονειρεύτηκα. Με πείραξε, όμως, τα εμφανιζόμενα μύρια - χίλια ψέματα που γεμίζουν τις φυλλάδες για να ικανοποιήσουν άλλες επιδιώξεις. Δεν θα απολογηθώ για τα ψέματα…».
Στα περί αιφνιδιασμού, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης υποστήριξε πως «είναι κωμικός ο ισχυρισμός και κανένας δεν αιφνιδιάστηκε εκτός του κυρίου Μπόμπολα…».
Με τη σειρά του απάντησε και ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης: «Μέχρι τις 13 Ιουνίου δεν είχα κάνει καμία συζήτηση με κανέναν μέτοχο» και πρόσθεσε πως δέχονταν, ως υπεύθυνος επικοινωνίας με τους μετόχους, μηνύματα για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κ.α. «Και όμως υστερούσαμε χρονικά» επέμεινε ο κ. Μπόμπολας.