Digital EU: Η Ελλάδα έχει το πιό αργό και πιό ακριβό Internet μεταξύ των "27"
Γράφει ο Γεράσιμος Γ. Ζώτος
Και εκεί που όλα δείχνουν ότι τόσο η πολιτεία όσο και η επιχειρηματική κοινότητα είναι υπ’ατμόν για την ψηφιακή μετάβαση ή το quantum leap όπως θα λέγαμε πριν λίγα χρόνια, έρχεται μια πρόσφατη έρευνα του Digital EU και του European Data Journalism (www.europeandatajournalism.eu) να μας προσγειώσει στην θλιβερή πραγματικότητα.
Η Ελλάδα έχει το πιό αργό Internet, τόσο από την άποψη των ονομαστικών ταχυτήτων όσο και των πραγματικών ταχυτήτων download/upload. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι συνδρομητές των παρόχων, πληρώνουν τις υπηρεσίες αυτές πανάκριβα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες των "27", αν λάβουμε υπ όψη την αναλογία price/performance, δηλαδή τιμή προς απόδοση, στην προκειμένη περίπτωση, ταχύτητα.
Η αναλογία, μάλιστα, της πραγματικής ταχύτητας dowloading με τις χρεώσεις των παρόχων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν συγκριθεί με αυτές των άλλων χωρών των "27" είναι στα όρια της “κλοπής”
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφιερώσει το 20% του προϋπολογισμού της στον ψηφιακό τομέα, ώστε τα κράτη μέλη να βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές τους για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Ελλάδα όχι μόνο απέχει αρκετά από τις ανεπτυγμένες, σε αυτό το κομμάτι, χώρες της ΕΕ, αλλά βρίσκεται στην τελευταία θέση καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι ουραγός, με μεγάλη διαφορά από τον προτελευταίο στον μέσο όρο του downloading μεταξύ των 27 μελών.
Το μέσο downloading στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 29 Mbps, ενώ η Κύπρος, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση, καταγράφει μέσο όρο downloading 35 Mbps.
Η διαφορά της χώρας μας από τους κορυφαίους της σχετικής λίστας, είναι χαώδης.
Αρκεί να αναφέρουμε πως για τους χρήστες στην Δανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο μέσος όρος downloading (πραγματικής ταχύτητας) είναι στα 140 Mbps. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γαλλία με μέσο downloading στα 131 Mbps, ενώ οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν κάνει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται πως έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς η Ισπανία είναι στην τρίτη θέση (126 Mbps) και η Πορτογαλία (!) είναι 10η (109 Mbps).
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, κάλυψαν τις προσδοκίες για ψηφιακή "κατανάλωση" που δημιούργησε το 2020 η πανδημία και φρόντισαν να βελτιώσουν τις υποδομές τους, ώστε να παρουσιάσουν ψηλότερο μέσο downloading το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς σε σύγκριση με το πρώτο.