Σοφοκλής Ξυνής: «Το όραμά μου είναι να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης»

23/09/2019, 10:32
1

Σοφοκλής Ξυνής:

«Το όραμά μου είναι να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης»





Με πολυετή παρουσία, από το 1957, στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας ο Σοφοκλής Ξυνής είναι ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη συνεπή και αδιάλειπτη παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας, καθώς και με καινοτόμες πρωτοβουλίες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κατέκτησε την κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας με τα έργα του και όχι σαν ακόμα ένας εμβόλιμος επιχειρηματίας, χωρίς πρότερη ακαδημαϊκή καριέρα, που δραστηριοποιείται στον χώρο.





Του Γιάννη Τίληρου





Το όραμα του Σοφοκλή Ξυνή για την ιδιωτική εκπαίδευση ξεκινά να υλοποιείται από το 1957. Πτυχιούχος του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απόφοιτος της σχολής ανωτέρας φυσικής και φιλοσοφικής επιστήμης του Δημόκριτου, έχει συμπληρώσει δεκάδες χιλιάδες «ώρες πτήσης», όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά τις διδακτικές ώρες, με περισσότερους από 10.000 προσωπικούς μαθητές. Ορόσημο της πολυετούς διδακτικής του καριέρας, που κρατά σε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και στο μυαλό του, είναι η εκπαιδευτική του θητεία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από το 1976 έως το 2005, ως καθηγητής στον τομέα μηχανικής.

«Όραμά μου είναι να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη θα συντελέσει στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με εισροή φοιτητικού συναλλάγματος μέχρι 3,3 δισ. ετησίως από αλλοδαπούς φοιτητές. Επιπλέον θα συμβάλει στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας ως πολιτισμικής υπερδύναμης, αφού οι αλλοδαποί απόφοιτοι ελληνικών ΤΕΙ, κολλεγίων και ΑΕΙ γίνονται «πρεσβευτές καλής θέλησης» της χώρας όπου έζησαν τα φοιτητικά τους χρόνια –πολλοί εξ αυτών ανελισσόμενοι σε ηγετικές θέσεις στον επιχειρηματικό ή πολιτικό στίβο της χώρας τους– αλλά και συντελούν στη διεύρυνση των πολιτικοοικονομικών διεθνών σχέσεων της Ελλάδας, στην αύξηση των συναλλαγματοφόρων εμπορικών συναλλαγών και στην πολιτισμική προβολή της στο εξωτερικό τονίζει ο κ. Ξυνής.

Το μότο του είναι κάτι που έχει πει ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, σύμφωνα με τον οποίο τρία είναι τα «τ» της επιτυχίας: ταλέντο, τόλμη και τύχη.





Η συνεργασία με τον Noam Chomsky





Ο Σοφοκλής Ξυνής είναι συγγραφέας συγγραμάτων και επιστημονικών τίτλων φυσικής και μηχανικής για τη χρήση από φοιτητές των Πολυτεχνείων καθώς και το βιβλίο του με τίτλο «Ελλάδα, διεθνές κέντρο εκπαίδευσης». Έχει βραβευτεί από μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ και από την εταιρεία Rainbow (αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Apple στην Ελλάδα) για την πρωτοπορία του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, ο οποίος παρήγγειλε τον πρώτο υπολογιστή Apple στη χώρα μας.

Χρονιά - ορόσημο για τον ίδιο και τον όμιλο ήταν το 2004 όταν συνεργάστηκε με τον κορυφαίο γλωσσολόγο όλων των εποχών, ιστορικό και φιλόσοφο Noam Chomsky, αλλά κι έναν χρόνο αργότερα με την Graciela Chichilnisky, καθηγήτρια μαθηματικών στην έδρα της Unesko, αρχιτέκτονα του πρωτοκόλλου του Κιότο και υποψήφια για το Νόμπελ στα οικονομικά.





Η κοινωνική προσφορά





Έχοντας την βαθιά πεποίθηση πως η «εκπαίδευση θέλει και κοινωνική ευαισθησία», ο Σοφοκλής Ξυνής έχει ως «ευαγγέλιο» του εκπαιδευτικού ομίλου Ξυνή από ιδρύσεώς του το 1957 την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, γίνεται ο μοναδικός ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που θέσπισε και εφάρμοσε πρώτος πρόγραμμα υποτροφιών για ειδικές ομάδες πολιτών, ανακουφίζοντας οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αλλά και επιβραβεύοντας σπουδαστές με εξαιρετικές επιδόσεις. Αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας του ομίλου για την ενίσχυση των νέων της χώρας που έχουν όρεξη για μάθηση, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν είναι η θέσπιση 117 υποτροφιών σπουδών για τις 13 περιφέρειες της χώρας με κοινωνικά κριτήρια που θέτουν οι περιφέρειες. Επίσης, μια σημαντική πτυχή του κοινωνικού έργου είναι η ενίσχυση μέσω πλήθους δράσεων ιδρυμάτων, φορέων και συλλόγων που έχουν να κάνουν με το παιδί όπως: η Κιβωτός του Κόσμου, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Κέντρο Βρεφών και Προστασίας του Παιδιού «ΜΗΤΕΡΑ», η «ΑΓΚΑΛΙΑ», ο ΣύλλογοςΦίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τα χωριά SOS και πολλά άλλα.





Η αγάπη για τον αθλητισμό





Ο Σοφοκλής Ξυνής αγαπάει ιδιαίτερα τον αθλητισμό κι έχει κάνει έργο και σε αυτόν τον τομέα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «Πιστεύω πολύ στη διπλή καριέρα του αθλητή. Ο αθλητής πρέπει παράλληλα να σπουδάζει. Να κοιτάει την εκπαίδευσή του και όχι να παρατάει ή να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές του για τον αθλητισμό. Μου έκανε εντύπωση ο Στέφανος Τσιτσιπάς όταν σε ομιλία του σε φοιτητές είπε ότι δεν παράτησε ποτέ τις σπουδές του γιατί πιστεύει ότι η μάθηση τον κάνει καλύτερο αθλητή».