Γιάννης Σαρίδης: «Θα είμαστε στην επόμενη Βουλή και ενισχυμένοι»
Απειλείται πλέον η ίδια η ειρήνη στα Βαλκάνια μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εκτιμά ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, και σημειώνει ότι δυστυχώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για λανθασμένη εξωτερική πολιτική και δηλώνει ότι πρέπει να ασκείται υπό την ασπίδα αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου
- Τι έγινε με το πρόβλημα που είχατε με το κόμμα σας;
- Αναφέρεστε μάλλον στις συνέπειες της πολιτικής πόλωσης που υφίστανται όλα τα κόμματα που παλεύουν με το όριο του 3%. Αυτό το πρόβλημα αν και έχει λύση δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί γιατί αυτοί που το δημιουργούν είναι και οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να το λύσουν. Αποδείχτηκε αυτό εκ των πραγμάτων στην περίπτωση της Ένωσης Κεντρώων (4 αποχωρήσεις εκ των οποίων οι 3 κατέληξαν σε 3 διαφορετικά κόμματα) και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με επεισοδιακό τρόπο, όταν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας και ενώ προσπαθούσα να θέσω επί τάπητος τις απειλές για τη συνοχή του κόμματος, ένας βουλευτής μας σηκώθηκε και έφυγε λέγοντας: «Όταν τα βρείτε, φωνάξτε με» και πήγε κατευθείαν σε τηλεοπτικό στούντιο για να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του...
- Συμμερίζεστε την άποψη του Βασίλη Λεβέντη περί αποστασίας;
- Έκαστος δικαιούται να υποθέτει βάσιμα ή μη πως οι προσωπικές του εκτιμήσεις είναι και οι σωστές. Ο πρόεδρος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι έχει χειροπιαστές αποδείξεις και ντοκουμέντα στα οποία στηρίζει τη γνώμη του. Απλά, καταθέτει δημόσια τη δική του άποψη, τη δική του εξήγηση προς αξιολόγηση από τους πολίτες, όπως είναι δημοκρατικό του δικαίωμα άλλωστε και πολιτική του υποχρέωση θα προσέθετα, καθώς είναι πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Προσωπικά, όπως σας είπα ήδη, πιστεύω πως όλα αυτά είναι πολιτικά φαινόμενα των δύσκολων καιρών που ζούμε και έχουν εξήγηση.
- Τι προβλέπετε για την Ένωση Κεντρώων σε περίπτωση εκλογών;
- Πρώτα ο Θεός πιστεύω πως θα είμαστε στην επόμενη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένοι, εκφράζοντας περισσότερους πολίτες. Ο πολιτικός λόγος της Ένωσης Κεντρώων είναι καθαρός, λιτός, προσιτός και ειλικρινής. Αναγνωρίζουμε πως η εκλογική μας δυναμική μας καθιστά πρωτίστως αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη και μας τοποθετεί σε τέτοιο σημείο στον πολιτικό χάρτη, ώστε να παίξουμε αποφασιστικό –ίσως ρυθμιστικό– ρόλο, στην ευχάριστη περίπτωση που οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις αντιληφθούν την αμεσότητα της ανάγκης για πολιτική συνεργασία, για κοινοβουλευτική συναίνεση, για εθνική συνεννόηση. Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει υπογράψει μνημόνια, δεν έχει ψηφίσει μνημονιακούς νόμους, δεν έχει κυβερνήσει. Είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που μπορούμε να επικαλεστούμε «έντιμο πρότερο βίο», όταν νομοτελειακά η πολιτική συζήτηση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι δημοκρατικές επιλογές που έχουν μείνει στους Έλληνες είναι λίγες και είναι κυρίως ανάμεσα στους ψεύτες και τους κλέφτες. Εμείς ούτε κλέψαμε, ούτε είπαμε ψέματα. Διεκδικούμε με αξιοπρέπεια την είσοδο μας στην Βουλή και απευθυνόμαστε με σεβασμό προς τους πολίτες ζητώντας τους κυρίως να ενισχύσουν τη Δημοκρατία, να συμμετέχουν περισσότερο στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων που τους αφορούν και να κρίνουν αν ο πολιτικός μας λόγος αξίζει να ακούγεται εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Προσωπικά είμαι βέβαιος πως ο ελληνικός λαός δεν θα εγκλωβιστεί στην πόλωση και δεν θα νεκραναστήσει τον δικομματισμό. Οι μέρες που δύο άνθρωποι μόνοι του πίσω από κλειστές πόρτες μπορούσαν να αποφασίσουν για τις τύχες του ελληνικού λαού με συνοπτικές διαδικασίες έχουν τελειώσει και κανείς Έλληνας δεν θέλει να τις ξαναζήσει. Τις συνέπειες του δικομματισμού μπορεί να τις διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται στις σελίδες των πορισμάτων για τα εξοπλιστικά, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και σύντομα και στο πόρισμα για το φαγοπότι στην Υγεία.
- Εσείς τι μήνυμα πήρατε από το δημοψήφισμα;
- Αν έπρεπε να διαλέξω ένα από τα πολλά συμπεράσματα –ως το σημαντικότερο να τονισθεί– μεταξύ εκείνων που προκύπτουν αβίαστα από τη μελέτη του αποτελέσματος του πρόσφατου δημοψηφίσματος στα Σκόπια, τότε αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το εξής: απειλείται ανοιχτά πλέον η ίδια η ειρήνη στα Βαλκάνια. Συνεχίζει να μου προκαλεί εξαιρετικά αρνητική εντύπωση το γεγονός πως ενώ το Σκοπιανό ζήτημα και ο τρόπος που επιχειρούν να το «λύσουν» ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο –δυστυχώς– παραμένουν εξαιρετικά λίγες και σπάνιες οι απόψεις που ακούγονται και οι οποίες να προσεγγίζουν το θέμα με όρους διατήρησης της ειρήνης και αποφυγής του πολέμου. Με λίγα λόγια, ενώ από τη μία πλευρά έχουμε εξαντλήσει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα από το γεγονός πως νομιμοποιούμε διά της υπογραφής μας την ύπαρξη δήθεν μακεδονικού έθνους και δήθεν μακεδονικής γλώσσας, από την άλλη όμως δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου και συνεχίζουμε να μη μιλάμε όσο θα έπρεπε για την επόμενη μέρα, για το τι έρχεται, τι πλησιάζει τη χώρα μας, τι βαραίνει πάνω από τα Βαλκάνια Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί για το σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, η απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια είναι πραγματική. Κανείς Έλληνας όταν ψήφιζε τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχε στο μυαλό του τις θέσεις των κομμάτων για το Σκοπιανό. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για ένα εθνικό θέμα με μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καν τη συναίνεση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται υπό την ασπίδα αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και εκφρασμένης κοινωνικής συναίνεσης… Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταρρεύσει το μόνο που έχουν να πουν οι Έλληνες είναι: «ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Από εκεί και πέρα ο Θεός βοηθός καθώς τα σύννεφα του πολέμου θα έχουν πολλαπλασιαστεί στη γειτονιά μας τη στιγμή που εμείς καλούμαστε από τη διεθνή κοινότητα να παίξουμε τον ρόλο του «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή...