ΦΑΓΕ: Οι ανατιμήσεις έφεραν αύξηση κερδών
Αν και πωλήθηκαν λιγότερα τεμάχια, σε όλες τις αγορές.
Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του γάλακτος, οι μέσες ανατιμήσεις της τάξεως του 15.5% που προχώρησε η διοίκηση της ΦΑΓΕ στο α’ τρίμηνο του 2023 βοήθησε τη γαλακτοβιομηχανία, αφενός μεν να ενισχύσει τις πωλήσεις κατά 6.8%, αφετέρου να «εκτοξεύσει» την κερδοφορία της.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 147.5 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 6.8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα, παρά τους μειωμένους όγκους σε ποσοστό 6.9% και την αρνητική επίδραση (σε ποσοστό 1.8%) που είχε η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
Η εικόνα των πωλήσεων ανά αγορά
Ανά αγορά, σημειώνεται ότι οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 9.7% στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 6.7% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2.1% στην Ιταλία, ενώ, στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 0.5%. Συνολικά, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 88.1% των συνολικών πωλήσεων σε αξία, έναντι 87.2% το α’ τρίμηνο του 2022.
Αναφορικά με τις πωλήσεις σε όγκους, οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 6.9%, με όλες τις χώρες να έχουν αρνητικό πρόσημο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και αναλυτικά: –15.8% στην Ελλάδα, –14.4% στην Ιταλία, –3.6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και –3.3% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κερδοφορία
Παράλληλα, το μεικτό κέρδος ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 55.5%, με το αντίστοιχο περιθώριο να «σκαρφαλώνει» στο 43.5% από 29.9% το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Ο βασικός λόγος είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 36.8% και στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 15.3%.
Στην τελική γραμμή του ισολογισμού, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό για τη ΦΑΓΕ, η οποία εμφάνισε κέρδη προ φόρων άνω των 27 εκατ. δολαρίων (από 6.63 εκατ. δολάρια πέρυσι) αυξημένα κατά 308% και καθαρά κέρδη 20.75 εκατ. δολάρια από 5.44 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022, με αύξηση δηλαδή της τάξεως του 281.7%.
Για την εφετινή χρονιά, οι βασικότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο όμιλος αφορούν:
- Τον επιθετικό ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
- Τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
- Τις διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες.
- Την τρέχουσα οικονομική κρίση, η οποία αποτυπώνεται στις καταναλωτικές δαπάνες.
- Τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.