Αλλαγή σκυτάλης στις Τράπεζες
Το νέο “αίμα” επενδυτών και τις ανακοινώσεις εισόδου τους στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών Εurobank, Εθνική, Αlphabank, Πειραιώς με ποσοστά άνω του 5% αναμένουν τόσο οι υφιστάμενοι επενδυτές των αυξήσεων κεφαλαίου, όσο και οι εκτελεστικές διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Στις τελευταίες και ειδικότερα σε Πειραιώς και Alpha bank, μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου συμμετείχαν 20 -30 funds τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια και ανακυκλώνονται.
Τα ίδια περίπου funds (λ.χ. Helicon) έλαβαν θέση σε Eurobank, Πειραιώς και Εθνική και αυτοί οι παλαιοί επενδυτές αναμένουν να δουν τους καινούργιους αγοραστές, το νέο “αίμα” που θα λάβει την σκυτάλη στην μεταβατική περίοδο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα λειτουργήσουν με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, τις επιχειρήσεις είτε απευθείας, είτε μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πακέτα μετοχών στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές υποδεικνύουν ότι, αυτή η αλλαγή των μετόχων βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη σε ορισμένες αρχίζει να επικοινωνείται η έλευση νέων ισχυρών μετόχων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της Αμερικανικής Fidelity στην Alpha bank.
Η Goldman Sachs και σε Εθνική μετά από Πειραιώς – Alpha
Την διαμεσολάβηση για την είσοδο νέων παικτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας έχει αναλάβει ο επενδυτικός οίκος ο οποίος έκτισε τα μετοχολόγια με πελάτες της σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha.
Eπενδυτικά ταμεία όπως η Norges Bank ήδη εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας, η FMR ενώ οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs έχουν αναλάβει τις συζητήσεις με Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι παραδοσιακά συμμετέχουν στην Εθνική Τράπεζα, όπως συνέβη το 2014 επί κυβέρνησης του Α. Σαμαρά.
Ρελάνς – έκθεση της GS για τις τράπεζες
Tην ίδια στιγμή που η JP Morgan επανήλθε στην Ελλάδα, η Goldman Sachs, απάντησε με μια έκθεση-ρελάνς για τις ελληνικές τράπεζες -πλην της Εθνικής για την οποία θα βγει αργότερα ειδική έκθεση.
Ειδικότερα, όπως σημείωνε η Goldman, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής, καθώς αφήνουν πίσω τους τους κινδύνους και προχωρούν στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.
Μέχρι το 2023 προβλέπει:
-πρώτον, ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE θα κινηθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,
-δεύτερον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συγκλίνουν στα επίπεδα της περιοχής της Ε.Ε και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA),
-τρίτον, η αναλογία του Texas ratio θα μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και συσσώρευσης "μαξιλαριού" ασφαλείας σε κεφάλαια και προβλέψεις, και τέλος
-η διανομή μερισμάτων επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια.
Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων.
Προβλέπει ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο σύνολο του κλάδου η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα βελτιωθεί από μέσο όρο 5% το 2021 σε 8% το 2023, με βάση τα εξής:
1) τη μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024,
2) την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων από σταθερή κατά το διάστημα 2016-2021 σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR της τάξης του 6,5% (1,4 φορές το ονομαστικό ΑΕΠ) το διάστημα 2021-2024 και
3) την θετική λειτουργική εικόνα το διάστημα 2021-2024 λόγω του ελέγχου του κόστους. Επιπρόσθετα, όπως τονίζει η Goldman Sachs, τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), με κάθε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων κατά 25 μονάδες βάσης να προσθέτει 2% στα επίπεδα, γεγονός που θα αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό (αλλά διαχειρίσιμο) αντίκτυπο στο κεφάλαιο.
Για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η G.S. σημειώνει ότι αυξήθηκαν κατά 30% τους τελευταίους 6 μήνες, αντανακλώντας την πρόοδο στην απομόχλευση, τις γενικές λειτουργικές επιδόσεις και τη μακροοικονομική ανάκαμψη.
Οι συστάσεις της Goldman
Ωστόσο, η αντίληψη κινδύνου των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλή, με το κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 14,5% (έναντι μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου 10-11%), και η Goldman πιστεύει ότι δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά η πρόοδος στην απομόχλευση των ελληνικών τραπεζών.
Η Goldman δίνει σύσταση buy για τις Eurobank και Alpha Bank και ουδέτερη στην Πειραιώς (δεν αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα).
Για την Eurobank αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,4 ευρώ από 0,65 πριν βλέποντας περιθώρια ανόδου της τάξης του 22%, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου 18% και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου 2%.