Το νέο μοντέλο αύξησης κεφαλαίου που υιοθέτησε η ΔΕΗ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο μοντέλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Απο τη μια πλευρά, η μειοψηφία, οι μονίμως “χαμένοι” Έλληνες επενδυτές και από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές και ορισμένοι Έλληνες που βλέπουν υποτίθεται την μεγάλη «εικόνα» της ροής των κεφαλαίων από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Πρώτα απ όλα, το μοντέλο της παραίτησης επι των δικαιωμάτων προτίμησης εδράζεται στο Ν.4548/2018 τον εταιρικό νόμο του κ. Γ. Δραγασάκη.
Προκειμένου να υπάρχει ταχύτητα στις διαδικασίες η διεθνής αγορά θα αποτιμήσει την αξία της ΔΕΗ και οι επενδυτές θα βάλουν τις προσφορές του ( ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όπου αρχικά τα funds βάζουν ενδεικτικά τα ποσά που θέλουν λ.χ 15 εκατ. ευρώ ). Πριν απο αυτό, όμως, η Goldman sachs έχει καλύψει ήδη τα 750 εκατ. ευρώ με Blackrock, fidelity, Pictet και άλλα μεγάλα διεθνή σπίτια.
Απο το freee market offer και το βιβλίο επιταχυνόμενων προσφορών θα προκύψει η τιμή διάθεσης και πιθανότατα το ελληνικό “βιβλίο” θα τρέξει παράλληλα με τους παλαιούς μετόχους να έχουν προτεραιότητα να αποκτήσουν όσες μετοχές είχαν και προηγουμένως. Κανείς, όμως, δεν ρωτά αν οι Έλληνες επενδυτές διαθέτουν τα κεφάλαια για να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.
Μια κανονική αύξηση κεφαλαίου, έχει δικαιώματα, τα οποία αποκόπτονται και οι μέτοχοι είναι ελεύθεροι να πουλήσουν τα δικαιώματα τους και να συμμετέχουν σε όποιο ποσοστό θέλουν ή ακόμα να αποκτήσουν και περισσότερα δικαιώματα.
Γιατί, όμως, κάθε φορά για να αποκτήσει αξία και βάθος μετοχικής διασποράς μια εταιρεία πρέπει να καταστρέφεται η ελληνική μειοψηφία;
Και στο τέλος της ημέρας, τι προσέφερε αυτό το μοντέλο της αύξησης σε Πειραιώς και Alpha bank;
Οι Έλληνες επενδυτές έκαναν χώρο για τους νέους ξένους επενδυτές. Για την περίπτωση της Πειραιώς, πιθανότατα, ήταν μια περίπτωση ανωτέρας βίας (force majure).