Ποιοι κόπηκαν και ποιοι αποχώρησαν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων
Αντιπαραθέσεις, επίμαχες δηλώσεις, αλλά και εσωκομματικοί παρασκηνιακοί σχεδιασμοί, έχουν οδηγήσει στην αιφνιδιαστική απόσυρση προσώπων από τις εκλογικές λίστες.
Μπορεί η δεύτερη εκλογική μάχη να μην έχει την πόλωση των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο αντιπαραθέσεις, επίμαχες δηλώσεις, αλλά και εσωκομματικοί παρασκηνιακοί σχεδιασμοί, έχουν οδηγήσει στην αιφνιδιαστική απόσυρση προσώπων από τις λίστες.
Υπενθυμίζεται πως στις κάλπες της 25ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι δεν «σταυρώνουν» βουλευτές, αλλά τα κόμματα καθορίζουν τις λίστες των υποψήφιων τους, οι οποίοι θα εκλεγούν βάσει του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν.
Τελευταία ηχηρή απόσυρση είναι αυτή του Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος αποχώρησε με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη με σχετική ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εκλογική μάχη «προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε διακαναλική συνέντευξη, αποκάλυψε πως σε σχετικό έγγραφο της ΕΥΠ που του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εν λόγω υποψήφιος εμφανιζόταν ως «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
Για τον ίδιο λόγο πάντως η Νέα Δημοκρατία ζητά την απόσυρση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, Φερχάτ Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, αντίστοιχα.
Χαμός στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Οι περισσότερες αλλαγές έχουν γίνει στην «Πλεύση Ελευθερίας», καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου υποβίβασε ή και «ξήλωσε» – επί της ουσίας – από τις λίστες του κόμματος πολλούς υποψήφιους πρώτους σε σταυρούς.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένα «τσουνάμι» εσωκομματικών αντιδράσεων και αποχωρήσεων, επειδή δεν τήρησε τη σειρά με βάση τους σταυρούς, αλλά προώθησε δικά της άτομα, όπως καταγγέλλεται.
Η ίδια, απαντώντας στις επιθέσεις, έκανε λόγο για «λάσπη, bullying, απειλές, εκβιασμούς και αφορισμούς, που είναι έξω από τις αρχές και την ηθική» της.
«Ξένο σώμα» θεωρείται ο Γιώργος Θαλάσσης, καθηγητής του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αν και αποτέλεσε προσωπική επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, ο οποίος την επαύριο των εκλογών είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το γεγονός πως το ΜέΡΑ25 έμεινε εκτός Βουλής.
Είχε η προηγηθεί η αποχώρηση της Όλγας Δάλλα, της Μαργαρίτας Καζάκου, αλλά και της Χρύσας Διαμαντοπούλου, οι οποίες κατηγόρησαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου πως δεν σέβεται τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και τους σταυρούς και βάζει «φυτευτούς ημέτερους», το «παρεάκι» της στις λίστες.
Στη Θεσσαλονίκη εκτός ψηφοδελτίων έμειναν η Ελένη Σαπουνίδου και ο Μιχάλης Δάμαρης. Πρόκειται για τους υποψήφιους που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στη Β΄ Θεσσαλονίκης, η Νικολέττα Μπουραζάνη, αν και ήταν πρώτη σε σταυρούς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βρέθηκε αιφνιδίως στην τελευταία θέση της λίστας.
Η κ. Μπουραζάνη κατήγγειλε την επικεφαλής του κόμματος για τις αλλαγές, παραβλέποντας τη λαϊκή βούληση, και ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα.
Μια ακόμη υποψήφια που αποχώρησε είναι η Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου, η οποία κατήγγειλε πως πρώτος στη λίστα της Βοιωτίας τέθηκε ένας «νατουραλιζέ Βοιωτός» με εντολή του «ιερατείου», ο οποίος ήταν τελευταίος σε σταυρούς στη Φθιώτιδα.
Ο Χρήστος Λάμπρου, υποψήφιος στα Ιωάννινα, αποχώρησε, κατηγορώντας επίσης τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για εξαπάτηση, όχι μόνο του ίδιου, αλλά και πολλών ακόμα συνυποψήφιων.
Εξαπατημένος δηλώνει και ο Δημήτρης Κολοκοτρώνης, πρώτος του κόμματος σε σταυρούς στο Ηράκλειο, ενώ από τις λίστες αποκλείστηκε επί της ουσίας και ο Τζανής Γκούσκος, πρώτος σε σταυρούς στο Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Οι «πέντε» της ΝΔ
Εκτός λιστών της Νέας Δημοκρατίας, εκτός του Μουσταφά Κατραντζή, έχουν τεθεί ήδη – από τις πρώτες εκλογές – ο Θανάσης Χειμάρας και η Σοφία Νικολάου ενώ το «τρένο» της λίστας έχασαν πριν τις δεύτερες κάλπες ο Σπήλιος Κρικέτος και ο Σπύρος Πνευματικός.
Ο πρώτος, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, αποσύρθηκε όταν κατηγορήθηκε για συμβάσεις προμηθειών που είχε συνάψει το προηγούμενο διάστημα με μια σειρά από δήμους της περιφέρειάς του.
Η δεύτερη τέθηκε εκτός λιστών όταν κατηγορήθηκε για σωρεία απευθείας αναθέσεων και υπερτιμολογήσεων κατά τη θητείας της την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την αποκάλυψη πως αγόρασε διώροφο ακίνητο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τον Νοέμβριο του 2021.
Ο Σπήλιος Κρικέτος διεγράφη καθώς υπαινίχθηκε πως αν οι μετανάστες δεν είχαν σκοτωθεί στο ναυάγιο της Πύλου θα είχαν φτάσει στην Ελλάδα και θα είχαν παραβατική συμπεριφορά. Από τις γαλάζιες λίστες βγήκε και ο Σπύρος Πνευματικός, καθηγητής ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, στην Εύβοια, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρκίνου.
Οι αποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός των λιστών της 25ης Ιουνίου θα είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αποσυρθεί – πρακτικά – από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ύστερα από δηλώσεις του για την επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς (20%) στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ωστόσο για τυπικούς λόγους δεν μπορούσε να βγει από τα ψηφοδέλτια, καθώς αυτά είχαν τυπωθεί ήδη.
Έτσι ο Γιώργος Κατρούγκαλος μένει και τυπικά εκτός της επικείμενης εκλογικής μάχης.
Την αποχώρησή τους από την εκλογική μάχη ανακοίνωσαν επίσης η Ιωάννα Κοντούλη και η Ειρήνη Αγαθοπούλου από τις πρώτες εκλογές, αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη δήλωσε απλώς πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια, ενώ η δεύτερη υπογράμμισε πως είχε καταθέσει την παραίτησή της καιρό πριν στα αρμόδια όργανα, τονίζοντας πως δεν την ενδιαφέρει με την παρουσία της «ούτε να ξεπλύνει, ούτε να υπερασπιστεί ονόματα που έχουν συνδεθεί με συμπεριφορές και πρακτικές, στις οποίες το κόμμα μας μια ζωή ήταν απέναντι».
«Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα έγινε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι εθελοντική και δεν συγχέεται με την υπόλοιπη παρουσία μου στο κόμμα», πρόσθεσε.
Τέλος την απόσυρση της υποψηφιότητάς της ανακοίνωσε και η Παναγιώτα Βραντζά, η οποία «αφού ευχαρίστησε το κόμμα για την τιμή και την εμπιστοσύνη» προς το πρόσωπό της, δήλωσε πως «προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι τη συμμετοχή σε σχήματα και σώματα ως αυτοσκοπό.
Αντίθετα, αυτή θα πρέπει να υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και να συνάδει με ξεκάθαρες ιδεολογίες, πολιτικές και πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας. Εκτιμώ ότι στην παρούσα συγκυρία, η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο δεν υπηρετεί τους σκοπούς αυτούς».
Η υπόθεση Βαλυράκη «έκοψε» τον Γιάννη Γλύκα
Το ηχηρό «κόψιμο» στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του δικηγόρου Γιάννη Γλύκα.
Ο εν λόγω υποψήφιος είχε υπερασπιστεί νομικά τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της χήρας του ιστορικού στελέχους του κόμματος, Μίνας Βαλυράκη.
Η ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσε πως δεν είχε γνώση της νομικής εμπλοκής του κ. Γλύκα στην υπόθεση Βαλυράκη και μετά τη σχετική ενημέρωση αποφάσισε πως η υποψηφιότητά του θεωρείται μη ισχύουσα.
Επίσης από τη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης έχει αποσυρθεί ο ιατρός-ακτινολόγος Μάριος Πετράς.