Politico: «Πού είναι η Εύα Καϊλή για να καθαρίσει το όνομα της;»
Καυστικό δημοσίευμα, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «εξωφρενικές θεωρίες» που προωθεί η ευρωβουλευτής.
«Η ύποπτη για το Qatargate Εύα Καϊλή … απειλεί συνεχώς ότι θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καθαρίσει το όνομά της. Πού είναι λοιπόν;»
Με ένα καυστικό δημοσίευμα, το Politico, σαρκάζει την ευρωβουλευτή, υπονοώντας ότι δεν τολμάει να εμφανιστεί, κάνει λόγο για «εξωφρενικές θεωρίες» που προωθεί η ευρωβουλευτής, ενώ τονίζει ότι η εξακολουθεί να απολαμβάνει τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα ενός ευρωβουλευτή.
Σημειώνεται ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε πάρει άδεια για να ταξιδέψει στο Στρασβούργο την Δευτέρα ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας, αλλά δεν εμφανίστηκε τελικά, με τους συνηγόρους της να επικαλούνται προσωπικούς λόγους.
Στο δημοσίευμά του το Politico αναφέρει, συγκεκριμένα:
«Έξι μήνες αφότου η βελγική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή για ένα τρομακτικό σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με το οποίο ξένες δυνάμεις όπως το Κατάρ και το Μαρόκο συναλλάσσονταν παράνομα με ένα ευρωβουλευτών, η Καϊλή έχει εκφράσει την επιθυμία για πολιτική επιστροφή με σκοπό να επαναλάβει την αφήγησή της, πως είναι θύμα ενός απάνθρωπου δικαστικού συστήματος και μιας συνωμοσίας κατασκοπείας.
«Μπλόκαρε δημοσιογράφους»
Στα μέσα ενημέρωσης, η Καϊλή έχει προωθήσει εξωφρενικές θεωρίες κατασκοπείας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνελήφθη, καθώς και υποδείξεις ότι θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλοι ευρωβουλευτές -που μέχρι στιγμής δεν είχαν θιγεί από το σκάνδαλο- ενώ παράλληλα επαίνεσε όσους την επισκέφθηκαν στη φυλακή.
Ωστόσο στο Twitter, η πολιτικός έχει μπλοκάρει δύο δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και του POLITICO, και τους δήλωσε ότι αρνείται να τους δώσει συνέντευξη, την ώρα που δίνει συνεντεύξεις σε ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και βελγικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ακόμη και στο LinkedIn, η Καϊλή αναδημοσίευσε συμπονετικές αναφορές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της.
Δεν εμφανίστηκε
Η προσδοκία για την επιστροφή της κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, περίπου δύο μήνες μετά τη μετακίνησή της από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν οι δικηγόροι της Kaili δήλωσαν ότι η πελάτισσά τους είχε λάβει ειδική άδεια από τις αρχές για να ταξιδέψει στο Στρασβούργο για τη σύνοδο του Κοινοβουλίου. Δεν εμφανίστηκε.
Η δικαιολογία είναι η ίδια που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της την τελευταία φορά που δεν εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: Ένα “προσωπικό” εμπόδιο “το οποίο δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί” .
Αμηχανία και εκνευρισμός
Η επικείμενη επιστροφή της Καϊλή προκαλεί αμηχανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξακολουθεί να επεξεργάζεται νέους κανόνες δεοντολογίας με σκοπό να ξεπλύνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του.
«Οι πολίτες που έχουν παρακολουθήσει αυτή την υπόθεση δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι ακόμη εδώ ως ευρωβουλευτής», σχολίασε η Γαλλίδα ακροδεξιά ευρωβουλευτής, Βιρζινί Ζορόν.
«Υπονομεύεται η αξιοπιστία της λήψης αποφάσεών μας όταν μέλη σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά συνεχίζουν να παίρνουν μέρος σε ψηφοφορίες για θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, το κράτος δικαίου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις σχέσεις με τρίτες χώρες», επεσήμανε στην επιστολή του προς την Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μόριτζ Κέρνερ που ζήτησε να μην επιτραπεί στον Μαρκ Ταραμπέλα και την Εύα Καϊλή να ψηφίσουν ή να μετάσχουν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα.
Επιπλέον, όπως σημειώνει το Politico, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές 2024, η επανεμφάνιση της Εύας Καϊλή δεν θα κατευνάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Qatargate τόσο στην προσέλευση στις κάλπες, όσο και στην εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου.
Τέλος το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια ξεχωριστή υπόθεση για απάτη, για την οποία η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ζητήσει να αρθεί η ασυλία της, προκειμένου να γίνει έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων 100.000 ευρώ, που προορίζονταν για τους βοηθούς της.