Θ. Τσούρας: Έφυγε από τη ζωή το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

14/05/2023, 20:07
Θ. Τσούρας: Έφυγε από τη ζωή το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας πολιτικός, με πλούσια δράση

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το απόγευμα μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο ο Θανάσης Τσούρας, ένα από τα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.

Η ζωή του είχε πολλά στοιχεία που μοιάζουν μυθιστορηματικά – η αντιστασιακή του δράση και τα βασανιστήρια επί χούντας, οι ηλικιακές πρωτιές στην πολιτική, η μεγάλη του συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, η προσωπική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά και μετέπειτα με τη Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρξε ένας «δεύτερος πατέρας», μαζί με τον Κώστα Γείτονα – αλλά ο ίδιος παρέμεινε ως το τέλος ένα υπόδειγμα ταπεινότητας και αξιοπρέπειας.

736731Ο Θανάσης Τσούρας σε στιγμιότυπο όπου συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου

Η δήλωση της αποχώρησης

Χαρακτηριστική της ποιότητας του χαρακτήρα του ήταν η τελευταία του δήλωση – μέσα στη Βουλή, όταν στις 3 Απριλίου του 2012 ανακοίνωνε από το έδρανο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την αποχώρησή του από την πολιτική:

«Πάντοτε προσπαθώ να πορεύομαι με βάση αρχές και αξίες. Αυτές που με οδήγησαν να έχω την τιμή να είμαι συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Αυτές που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Αρχές και αξίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα νέο Συμβόλαιο με το Λαό. Συμβόλαιο του πατριωτισμού, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό τον αγώνα συστρατεύομαι, αν και δεν θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής σε αυτές τις εκλογές».

Παράλληλα ωστόσο διεμήνυσε πως θα παραμείνει «ενεργό στέλεχος του Κινήματος, στην πρώτη γραμμή και με όλες μου τις δυνάμεις”. Και κατέληξε: «Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα, τη σιγουριά, την προοπτική σε κάθε Έλληνα. Για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και δικαιούμαστε».

Τα πρώτα χρόνια

Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε γιατρός, στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ηταν γιος γιατρού – του Μακρονησιώτη Άγγελου Τσούρα. Εκεί, στη Σχολή ξεκίνησε και η ανάμειξή του στα κοινά – ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής.

Εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών: ο νεαρός Θανάσης Τσούρας πέρασε σύντομα στην παρανομία και συνδέθηκε με το ΠΑΚ, την αντιστασιακή Οργάνωση που είχε ιδρύσει στο εξωτερικο ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από την απελευθέρωσή του από τους πραξικοπηματίες, που επιτεύχθηκε μέσω μιας παγκόσμιας κινητοποίησης.

tsouras__1_
Με τον συνοδοιπόρο του από τα χρόνια της χούντας Κώστα Λαλιώτη
tsouras__2_

Ο Θανάσης Τσούρας ήταν ο υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ εσωτερικού, συνεργάστηκε μεσω της Οργάνωσης «Παναρμόνια» με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη και πρωταγωνίστησε – χωρίς ποτέ να το κεφαλαιοποιήσει – στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν ένας από εκείνους που συνελήφθησαν μετά από την καταστολή της εξέγερσης – και βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Την 3η Σεπτέμβρη του ’74, ήταν ένας από τους 149 που είχαν προσκληθεί την ιδρυτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και στα 28 του χρόνια έγινε ο πρώτος υπεύθυνος για τη Νεολαία του κόμματος. Μάλιστα, ο Τσούρας ήταν – από την πλευρά της Νεολαίας – ένας από τους κυριότερους συγγραφείς της Διακήρυξης που έμεινε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη». Μαλιστα, ήταν μελος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, μαζί με στελέχη όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, αλλά και ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φίλιας, που στη συνέχεια αποχώρησαν.

Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ο Θανάσης Τσούρας διορίστηκε στα 35 του χρόνια – κάτι ασυνήθιστο για την εποχή – γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, προώθησε τους βασικούς νόμους για την ουσιαστική λήξη του Εμφυλίου – του νόμου μέσω του οποίου επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις χώρες του – τότε – υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην δεύτερη κυβέρνηση του Παπανδρέου, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Σώματα Ασφαλείας – ουσιαστικά ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ήλθε σε σύγκρουση με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπερυπουργός και προετοιμαζόταν για την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση Κρυστάλη, που οδήγησε ουσιαστικά στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ωστόσο, λόγω της ειδικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ως τη λήξη της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον Θανάση Τσούρα, στα 43 του, είχε έλθει η ώρα της Βουλής – πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, τα πιο νέα σε ηλικία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούσαν εξωκοινοβουλευτικούς ρόλους: το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά στην Α’ Αθηνών, την οποία αντιροσώπευσε έκτοτε αδιαλείπτως ως το 2012.