Οι 52 μέρες που θα κρίνουν τις εκλογές
Το ποσοστό της ΝΔ, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, το διψήφιο του ΠΑΣΟΚ και τι προσδοκούν τα μικρότερα κόμματα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν.
Τα κόμματα προσέρχονται σε αυτές με συγκεκριμένους –ομολογημένους, αλλά και …ανομολόγητους- στόχους:
–Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει ένα ποσοστό γύρω στο 33-34%, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το στόχο της αυτοδυναμίας τη δεύτερη Κυριακή. Είναι σαφές πως ένα ποσοστό κάτω από το 30% ή οριακά πάνω από αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και πιθανόν να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο νυν κυβερνών κόμμα.
Το Μαξίμου θεωρεί, πάντως, πως αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές θα πιεστεί μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να εγκαταλείψει τη θέση «όχι Ανδρουλάκης πρωθυπουργός» και τα δυο κόμματα να συγκυβερνήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και αν είναι πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, καθώς το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και μεγάλο πλήγμα για το πολιτικό σύστημα.
–Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την πρωτιά στις πρώτες κάλπες, καθώς αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων (κατ΄ ουσίαν μόνο με το ΠΑΣΟΚ), θα διαμορφώσει συνθήκες ανατροπής ενόψει δεύτερης κάλπης. Θετικό για την Κουμουνδούρου θα είναι και η δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που θα κάνει «ντέρμπι» τις δεύτερες εκλογές.
–Το ΠΑΣΟΚ, κόμμα περιζήτητο για τυχόν συνεργασίες, θέτει ως στόχο «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», το οποίο όμως δεν διευκρινίζει, καθώς εκτιμά πως θα πρόκειται για επιτυχία αν πιάσει 12%, ελπίζοντας ότι θα αντέχονται οι απώλειές του σε τυχόν δεύτερες κάλπες. Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, για συμμετοχή σε κυβέρνηση, με κυρίαρχο το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός» μοιάζουν ως ένα άλλοθι, αν η συγκυρία δεν το ευνοήσει, να μην μπει σε κυβέρνηση.
-Όλα δείχνουν πως το ΚΚΕ θα σημειώσει άνοδο, όπως και το ΜέΡΑ25, το οποίο μέχρι την τραγωδία των Τεμπών έδειχνε πως δύσκολα θα έμπαινε στη Βουλή! Άνοδο εκτιμάται ότι θα σημειώσει και η Ελληνική Λύση, ενώ αν ο Άρειος Πάγος δεν απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή αυτό θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η Βουλή, δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξακομματική ή και επτακομματική, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό που απαιτείται να έχει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.
-Στο πλαίσιο αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, το οποίο επίσης βρίσκεται σε συνάρτηση με το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.